Tusindvis af døde pingviner skyllet frem

Ulovligt fiskeri og overfiskeri kan have ført til mangel på føde for pingviner og flere andre dyr

Offentliggjort Sidst opdateret

Omkring 2000 døde pingviner er i løbet af de seneste ti dage skyllet op på kysten ved Uruguay på Sydamerikas østkyst.

Det oplyser det uruguayanske miljøministerium.

Det står ikke umiddelbart klart, hvordan pingvinerne har mistet livet. Dog ser mange ud til at være underernærede.

Udmagrede og døde

- Der er tale om dødsfald i vandet. 90 procent er unge pingviner, der kommer uden fedtreserver og med tomme maver, siger Carmen Leizagoyen, der står i spidsen for miljøministeriets afdeling for fauna.

Hun oplyser, at test for mulig fugleinfluenza har været negative.

Magellanpingviner søger mod nord, når det er vinter på den sydlige halvkugle. Mange mister dog livet - ofte på grund af mangel på føde. (Arkivfoto).
Magellanpingviner søger mod nord, når det er vinter på den sydlige halvkugle. Mange mister dog livet - ofte på grund af mangel på føde. (Arkivfoto).

Det er døde magellanpingviner - en sydamerikansk pingvintype - der er skyllet op på kysten.

De bygger typisk rede i det sydlige Argentina. Når det er vinter på den sydlige halvkugle, søger de mod nord for at finde mad og varmere vand. Nogle når helt til den brasilianske delstat Espirito Santo nær storbyen Rio de Janeiro.

Ikke set før

- Det er normalt, at der er en procentdel, der dør. Men ikke i det her omfang, lyder det fra Carmen Leizagoyen.

Ifølge miljøaktivister har ulovligt fiskeri og overfiskeri de seneste mange år været med til at skabe problemer for pingviner og andre dyr.

Flere døde dyr

- I 1990'erne og 2000'erne begyndte vi at se dyr, der mangler mad. Ressourcerne bliver overudnyttet, siger Richard Tesore fra ngo'en SOS Marine Wildlife Rescue.

Foruden døde pingviner er der på uruguayanske strande blandt andet også fundet døde albatrosser, havskildpadder og søløver.

PINGVINER

Pingviner (Spheniscidae) er en familie af flyveudygtige, dykkende søfugle, som lever på den sydlige halvkugle. Mange pingviner er tilpasset et liv i havet omkring Sydpolen, men der findes også tre arter pingviner i troperne, og en art lever så langt mod nord som Galapagosøerne, hvor fuglene af og til krydser ækvator.

Pingviner klassificeres i deres egen orden, kaldet Sphenisciformes. De udgik som egen gren på fuglenes stamtræ for mindst 60 millioner år siden, og deres nærmeste slægtninge i dag er albatrosser og stormfugle. Hos pingvinerne er vingerne omdannet til luffer. Fra omkring to millioner kongepingviner i 1980'erne er antallet faldet til omkring 200.000 i 2019. Af galapagospingviner regner man ikke med mere end 1.200 individer. Ti af de 18 pingvinarter er truet.

Kilde: Wikipedia
Powered by Labrador CMS