R nægter at stemple 12-årige som kriminelle
Venstre, Konservative, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti vil sænke den kriminelle lavalder fra 12 til 15 år.
Radikale Venstre er meget imod at sænke den kriminelle lavalder, som partilederne fra de borgerlige partier foreslår i en kronik i Berlingske søndag.
– Vi synes absolut ikke, at det er den rigtige vej at gå for unge og børn, som er kommet ud i noget snavs, siger retsordfører Jeppe Mikkelsen (R) og fortsætter:
– Der skal være en konsekvens. Det er vi ikke uenige i, og det er der også i dag. Men børn er ikke i stand til at vurdere konsekvenserne af deres handlinger i så tidlig en alder.
Lars Løkke Rasmussen (V), Kristian Thulesen Dahl (DF), Anders Samuelsen (LA) og Søren Pape Poulsen (K) foreslår at sænke den kriminelle lavalder fra 15 til 12 år.
Derudover forslår de at indføre en ungdomsdomstol og ungdomskriminalforsorg for unge mellem 12 og 17 år, der begår kriminalitet.
Et de borgerlige partiers argumenter for at sænke den kriminelle lavalder er for at ramme den gruppe, for hvem “den nuværende kriminelle lavalder udgør et værn mod straf”.
I kronikken kommer partilederne med et eksempel fra Køge, “hvor en ung mand på 14 år erkendte, at han skød mod en butik, fordi han ikke kunne straffes”.
Men det argument køber Jeppe Mikkelsen ikke, som har svært ved at forstå “de borgerliges behov for at straffe børn”.
– Forskellen er, om man har et behov for at give folk en plet og give dem en straf.
– Jeg mener ikke, at man skal til at stemple 12-årige som kriminelle. 12-årige er børn, der endnu ikke kan tage ordentligt ansvar for deres egne handlinger, siger retsordføreren.
Socialdemokratiet og SF støtter heller ikke de borgerlige partiers forslag.
– Jeg synes, at det er trist, hvis højrefløjen får held til at nedsætte lavalderen på et tidspunkt. Det vil sætte Danmark i skammekrogen i forhold til FN’s anbefalinger, som går på, at den skal være mindst 14 år og gerne ældre, siger SF’s retsordfører, Karina Lorentzen Dehnhardt.
Det er meningen, at partiledernes forslag skal ende i et beslutningsforslag i det kommende folketingsår.
/ritzau/