CLAUS MED KANT:

"Trump er farligere end nogensinde"

Hans forkromede, økonomiske  plan er smadret - og manden hader at tabe ansigt. Han bliver farligere dag for dag, skriver Nyheder.dk's tidligere chefredaktør Claus Jessen

Donald Trumps befrielsesaktion har sendt USA ned i et endnu større økonomisk fangehul .
Offentliggjort Sidst opdateret

De seneste dage har med al tydelighed vist, at præsident Donald Trump ikke er manden, der kan redde USA ud af den økonomiske dødsspiral, som landet befinder sig i.

Han kastede sig trods alle advarsler ud i en toldpolitik, som han nu flere gange har måttet justere på væsentlige punkter for at undgå et endnu større ragnarok på aktiemarkederne.

Den store kamp er indledt mod Kina. Også her vil  Donald Trump tabe krigen. Han er begyndt at blinke, og  Kina har tiden på sin side . Kineserne sætter sig formentligt bare til at vente, mens USA's virksomheder styrtbløder.

Præsident Xi Jinping er diktator og er ligeglad med folkets mening. Den luksus har Trump endnu ikke. 

Men det er først og fremmest Trumps uforudsigelige zik-zak kurs, som er bomben under den amerikanske økonomi og verdenspolitiske lederskab.

Tanken var, at  produktionen hurtigt vil vokse i USA, når landet var beskyttet af toldmure.

Indtil nu har kun en enkelt større bilfabrikant meldt sin ankomst. Til gengæld har Microsoft droppet et kæmpe AI center i Ohio, fordi omkostningerne ved Trumps politik er vokset.

Trump har ikke kun svækket økonomien,  så flere økonomer mener, at risikoen for en recession er fordoblet og nu ligger på omkring 45 procent.

Også som verdensleder er det dybt forgældede land stærkt svækket under Trumps kaotiske ledelse.

Kun få lande har stadig en oprigtig  tillid til Trump som verdens politimand. Kina står sammen med Rusland klar i kulissen til at overtage lederskabet. Og Trumps seneste politik har kun gjort det lettere for dem.

USA er på alle måder et splittet og svækket land i dag. Årsagerne er mange. 

Statsgælden er  34.000 milliarder dollar.  Det svarer til svimlende 720.000 kroner pr. indbygger i USA. Børn er talt med.

Til sammenligning er tallet i Danmark  cirka 36.000 kroner.

Nu vil Trump til at optage yderligere lån - for at give borgerne skattelettelser. Hans problem er nemlig, at de dårligst lønnede og de arbejdsløse i USA lever et kummerligt liv i forvejen. 

Så dem kan han ikke plukke i skat for at rette op på økonomien.Og de rige forgylder han. De har jo betalt hans valgkamp.

Forskellen mellem rig og fattig er ekstrem. En procent ejer 35 procent af al formue i USA. De nederste 50 procent ejer under tre procent af formuen. 

Til gengæld kan topchefen glæde sig over, at han i gennemsnit tjener 300 gange mere end den almindelige arbejder.

38 millioner lever under den officielle fattigdomsgrænse i USA. Det svarer til omkring hver tiende borger.

Landets sammenhængskraft , og dermed også økonomiske og politiske styrke, er mildest talt pilrådden og nærmest umulig at redde uden en årelang plan, som Kongressen samlet bakker op om.

Man forstår således godt, hvis Trump er i panik. 

For hans store såkaldte 'befrielsesaktion' har sendt USA ned i et endnu større og uløseligt  fangehul med stigende mistro til ham som leder - og USA som sikker verdensleder. 

Trumps storhedsvanvid forhindrer ham i at erkende, at slaget er tabt, og at han har lagt sig ud med så mange lande nu, at nettet langsom vil snøre sig sammen om ham.

Hans såkaldte 24-timers fredsplan mellem Rusland og Ukraine ligger ligeledes i grus. Lige nu er Putin og USA således i gang med at forhandle om økonomiske samarbejdsaftaler. Hvor freden bliver af under de samtaler er svær at få øje på.

Samtidig kræver Trump mere og mere i betaling fra Ukraine i form af  mineraler og rørledninger. En retning som hverken EU eller Nato billiger.

Canada forbliver et selvstændigt land, og det samme gælder formentligt Grønland.

Så alt i alt er Trumps sejre stort set usynlige - set med omverdenens briller. 

Det gør Trump til en særlig farlig mand lige nu. Han ved, at det gælder om at ændre fokus, når der opstår en krise. Og lige nu er han omgivet af brændende bål.

Hvad Trump finder på for at få fokus væk fra sine fallerede projekter er umuligt at spå om.  Men man kan frygte, at han læner sig op ad sin tidligere toprådgiver Steve Bannons råd om at skabe splittelse og kaos i befolkningen.

De store sociale forskelle  er i den grad grobund for politisk ekstremisme i landet. 

Trump opildnede som bekendt borgere til at storme Kongressen i 2021. 

Hvilke kræfter kan han finde på at puste til nu, hvor amerikanernes utilfredshed vil vokse sammen med stigende priser? 

Man tør ikke tænke tanken til ende...

Powered by Labrador CMS