Skandalerne kommer til at koste for Johnson
Efter at topministre har trukket sig, er det ved at være slut for den britiske premierminister, siger lektor
Den ene skandale har afløst den anden for den britiske premierminister Boris Johnson.
Men efter at flere ministre det seneste døgn har trukket sig fra den britiske regering, tyder alt nu på, at hans dage som regeringsleder er ved at være talte.
Det vurderer Ole Helmersen, som er lektor ved CBS med speciale i britisk politik.
- Nu er vi på vej ind i slutspillet af Boris Johnsons tid som premierminister, siger han.
Fire er skredet
Tirsdag trak to topministre, sundhedsminister Sajid Javid og finansminister Rishi Sunak, sig fra deres poster og kom samtidig med sønderlemmende kritik af Boris Johnson.
Onsdag har den britiske børne- og familieminister Will Quince og minister for skolestandarder Robin Walker også trukket sig fra sin post.
I alt har ti konservative parlamentsmedlemmer og fire ministre forladt deres poster siden tirsdag på grund af manglende tillid til premierministeren.
Er sket før
Onsdag skal Johnson i Underhuset til den ugentlige spørgetid til premierministeren.
Ole Helmersen har før troet, at det ville være slut for Johnson. Men denne gang er det svært at se et andet udfald.
- Når to så fremtrædende ministre har trukket sig - og endnu en minister har gjort det samme i dag - så er det et udtryk for, at partiet endegyldigt har mistet tilliden til ham.
- Jeg tror ikke, at det varer ret længe, før han er fortid. Det er som en snebold, der ruller.
Boris Johnson kom i stor modvind under den såkaldte partygate-skandale.
Grænseløs selvtillid
Sagen er den, at der på trods af coronanedlukningen i 2020 blev holdt fester i premierministerens embedsbolig på Downing Street 10.
De seneste dage har det drejet sig om et tidligere parlamentsmedlem, der blev tvunget til at gå af efter afsløringer om seksuelle krænkelser. I sagen har Johnson ændret forklaring ad flere omgange.
Alligevel er Boris Johnson blevet på sin post.
- Han er en mand, som har en fuldstændig grænseløs selvtillid. Han har så stor tro på egne evner, og at han kan skabe fantastiske ting for Storbritannien, siger Ole Helmersen.
Vandt afstemning
- At acceptere et nederlag - det ligger ham simpelthen så fjernt, så jeg tror, det vil være svært at få ham overtalt til at gå, så han skal billedligt talt bæres skrigende og råbende ud af bagdøren.
I sidste måned vandt Boris Johnson en tillidsafstemning i Det Konservative Parti, hvilket i princippet freder ham for en ny tillidsafstemning i et år.
Men der er mulighed for at ændre de regler, så der kan komme et nyt mistillidsvotum til Johnson, medmindre han trækker sig selv.