Rusland advarer igen USA

Rusland siger, at amerikanerne og russerne må diskutere en forlængelse af nedrustningstraktaten START

Offentliggjort Sidst opdateret

Det russiske nyhedsbureau RIA citerer torsdag en talsmand for Kreml for at sige, at "Rusland og USA er meget, meget tæt på en konfrontation".

Udtalelsen er fremsat af Dmitrij Peskov, som er den ledende talsmand for Kreml.

Peskov sagde tidligere torsdag, at USA og Rusland må diskutere en forlængelse af nedrustningstraktaten START.

Midt i støtte til Ukraine

Udtalelsen kommer, på et tidspunkt hvor USA sender milliarder af kroner til Ukraine, og Rusland har optrappet en række angreb i Donbas i den østlige del af landet.

USA og Rusland har verdens største atomarsenaler, og der hersker usikkerhed om deres nedrustningsaftale START, der regulerer langdistanceraketter.

Traktaten, som blev underskrevet mellem de to lande i 2010, forpligter USA og Rusland til at begrænse antallet af atomsprænghoveder til 1550. 

Usikkerhed om aftale

Aftalen er blevet forlænget. Men der hersker usikkerhed om den på længere sigt. Ikke mindst efter forholdet mellem vest og øst er blevet langt mere fjendtligt.

Det britiske forsvarsministerium siger torsdag med henvisning til britiske efterretninger, at Rusland står over for at skulle foretage en farlig krydsning af floden Siverskyv Donets ved byen Sjevjerodonetsk. Her menes det nu, at alle broer er ødelagt.

- Ukraine har formentlig kunnet trække en stor del af dets kampstyrker tilbage, efter at de i langt tid har forsvaret byen, hedder det i den daglige opdatering fra det britiske forsvarsministerium torsdag med tilføjelsen:

KONFLIKTEN I DET ØSTLIGE UKRAINE

Bliv klogere på konflikten i det østlige Ukraine her:

* I 2013 kommer et folkeligt oprør i protest mod præsident Viktor Janukovitj, som nægter at underskrive en aftale om tættere forhold til EU.

* I februar 2014 bliver optøjerne intensiveret. Janukovitj flygter til Rusland, og en provestlig regering tager over.

* I marts 2014 annekterer Rusland halvøen Krim. Prorussere gør oprør i det østlige Ukraine ved grænsen til Rusland.

* Separatisterne i Østukraine erklærer selvstændighed og opretter folkerepublikker i Donetsk og Lugansk.

* EU og USA indfører sanktioner mod Rusland.

* I februar 2015 indgår parterne en aftale om våbenhvile i Hvideruslands hovedstad, Minsk. Aftalen giver blandt andet Østukraine selvstyre, men dette er fortsat ikke sket.

* På et topmøde i Paris mandag den 9. december 2019 bliver Ukraine og Rusland enige om at indgå en våbenhvile i det østlige Ukraine, inden året er omme.

* Aftalen omfatter også en tilbagetrækning af styrker fra ukrainske konfliktområder inden marts 2020 samt en fangeudveksling inden udgangen af 2019.

* Parterne bliver også enige om at holde et nyt topmøde om fire måneder for at gøre status på fredsprocessen.

* Den væbnede konflikt i Ukraine har siden 2014 kostet over 13.000 mennesker livet. Imens er over en million mennesker drevet på flugt.

Kilde: BBC, Reuters, The Wall Street Journal, AFP

Fokus på kontrollen

- Ruslands styrker i Donbas opererer højst sandsynlig i stigende grad ud fra improviserede og ikke forberedte aktioner i grupper, som er stærkt underbemandede.

Russerne angreb i maj Kyiv, men blev tvunget på tilbagetog. Rusland har siden haft fokus på at vinde kontrol over hele industriregionen Donbass i det østlige Ukraine.

Størstedelen af den strategisk vigtige by Sievjerodonetsk ligger i ruiner. En del soldater og civile befinder sig i en omringet kemikaliefabrik.

En talsmand fra Rusland advarer USA om fare for konflikt.
En talsmand fra Rusland advarer USA om fare for konflikt.

10.000 fanget

Omkring 10.000 civile er fanget i Sievjerodonetsk. Der var oprindelig 100.000 indbyggere, siger guvernøren i Luhansk, Sergij Gaidaij, på budskabsmediet Telegram.

Han siger, at "den ukrainske hær holder stand mod fjenden, så meget som det er muligt".

Ukrainerne har sagt, at det har desperat brug for flere forsvarsvåben.

Powered by Labrador CMS