Rigtige venner

Kina vil uanset krigen i Ukraine bevare "den positive tendens" i forhold til Rusland, lyder det fra diplomat

Offentliggjort Sidst opdateret

Kinas topdiplomat var onsdag i Moskva for at "uddybe et samarbejde" med Rusland, mens USA's præsident, Joe Biden, var i Polen for at drøfte sikkerheden på Natos østlige flanke.

Efter drøftelser med præsident Vladimir Putin sagde Wang Yi, at Kina - uanset krigen - er fast besluttet på at opretholde "den positive tendens" i forholdet til Rusland.

- Kina er villig til at arbejde sammen med Rusland om at styrke den politiske tillid og udvide et pragmatisk samarbejde. Vi vil spille en konstruktiv rolle for begge lande og fremme verdensfred og udvikling, hedder det i den kinesiske udsending, Wang Yis, udmelding til Putin.

Spændinger tager til

Mødet fandt sted forud for etårsdagen for den russiske invasion af Ukraine 24. februar, hvor de geopolitiske spændinger er taget til.

Den kinesiske topdiplomat Wang Yi mødtes onsdag med præsident Vladimir Putin i Moskva for at uddybe et samarbejde med Rusland.
Den kinesiske topdiplomat Wang Yi mødtes onsdag med præsident Vladimir Putin i Moskva for at uddybe et samarbejde med Rusland.

Den kinesiske topdiplomat Wang Yi har i Moskva sagt, at de kinesisk-russiske relationer har en "modnet karakter".

- De er klippefaste trods krigen i Ukraine, og de vil kunne modstå enhver test i en international situation under forandring, sagde Wang Yi forud for sit møde med Putin.

Møder med Lavrov

Wang Yi har også haft møder med den russiske udenrigsminister, Sergej Lavrov, og sekretæren for Ruslands magtfulde sikkerhedsråd, Nikolaj Patrusjej.

Wang Yi har også haft møder med den russiske udenrigsminister, Sergej Lavrov.
Wang Yi har også haft møder med den russiske udenrigsminister, Sergej Lavrov.

Ifølge en amerikansk avis har Kinas præsident, Xi Jinping, planer om at rejse til Rusland til et topmøde med Putin inden for de kommende måneder.

Det oplyser kilder til den amerikanske erhvervsavis Wall Street Journal.

Ifølge avisen skulle rejsen være et forsøg på at få gang i flerpartsforhandlinger om en fredsløsning i Ukraine.

Dybt bekymret

Kinas udenrigsminister, Qin Gang, sagde i en tale i Beijing tirsdag, at Kina er dybt bekymret over konflikten i Ukraine, "som risikerer at blive stadig mere afsporet".

Han giver udtryk for, at Kina vil arbejde sammen med det internationale samfund for at opmuntre til dialog.

KINAS ØKONOMI

Kina er verdens andenstørste økonomi efter USA målt på størrelsen af bruttonationalproduktet (BNP). Tager man højde for, at der er forskel i købekraften mellem de to lande, har Kina imidlertid siden 2014 været verdens største økonomi. Forskellen i købekraft måles internationalt i form af de såkaldte købekraftpariteter. Ofte anvendes den engeske forkortelse for ”purchasing power parity” – PPP. Anvendelsen af det begreb tager højde for, at man f.eks. kan købe mere med 100 dollars i Kina end i USA.

Forventningen er, at Kina inden udgangen af 2020’erne også målt ud fra det nominelle BNP vil være verdens største økonomi. På det tidspunkt vil Kina være i nærheden af at have den økonomiske vægt, som landet i næsten to årtusinder havde frem til 1800-tallet, hvor man stod for cirka en fjerdedel af verdens BNP.

Kilde: Denstoredanske.dk
Powered by Labrador CMS