Putin raser: Det er slut

Moskva vil udarbejde en liste over russiske firmaer, som har investorer fra "uvenlige lande".

Offentliggjort Sidst opdateret

Den russiske præsident, Vladimir Putin, underskrev fredag en lov, som gør det muligt at udelukke udlændinge fra "uvenlige lande" fra at have investeringer i større russiske selskaber og banker. Det skriver det russiske nyhedsbureau RIA.

Nyhedsbureauet skriver, at den russiske regering vil udarbejde en liste over russiske firmaer, som vil blive omfattet af loven. Det vil blandt andet være alle vigtige banker og firmaer over en vis størrelse - målt på indtægter, antallet af ansatte, aktiver eller indbetalt erhvervsskatter.

Tager mere kontrol

Loven er rettet mod investorer fra lande, som har indført sanktioner mod Rusland på grund af krigen i Ukraine. Den betyder, at deres investeringer kan ophæves, og at deres andele kan fordeles mellem russiske ejere.

Den russiske præsident er ved at tage mere og mere kontrol over selskaber, som er ejet af russisk-kritiske lande.
Den russiske præsident er ved at tage mere og mere kontrol over selskaber, som er ejet af russisk-kritiske lande.

Rusland har i de seneste måneder i stigende grad taget kontrol over vestlige selskaber i landet som gengæld for sanktioner mod russisk-ejede foretagender i udlandet.

Overtog Carlsberg

I sidste måned underskrev Putin et dekret, som betyder, at russiske myndigheder har taget midlertidig kontrol over Carlsbergs russiske forretningsben, Baltika Breweries.

Dermed har Rusland lavet en "de facto nationalisering" af Carlsbergs russiske aktiver ifølge udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen.

- Carlsberg er et firma, der har ønsket at lukke sine aktiviteter i Rusland ned og afhænde sine aktiver. Derfor er det helt urimeligt, at der på denne måde sker en de facto nationalisering, sagde Løkke om det russiske dekret.

OVERSIGT OVER SANKTIONER

EU's 27 medlemslande varslede tirsdag en række sanktioner mod Rusland. Det sker som svar på Ruslands anerkendelse af to udbryderrepublikker - Donetsk og Luhansk - i det østlige Ukraine.

EU indførte en række sanktioner mod Rusland efter annekteringen af Krimhalvøen i 2014. Nu kommer nye sanktioner oven på de allerede eksisterende EU-sanktioner.

Læs mere om EU's sanktioner mod Rusland her:

* Sanktioner mod enkeltpersoner og virksomheder.

Med den seneste sanktionspakke udvider EU listen af individuelle personer og enheder, som er ramt af sanktioner. Enheder kan eksempelvis være virksomheder.

Blandt de nye på listen er 27 individuelle personer eller enheder.

Blandt dem er medlemmer af den russiske regering og militæret samt personer, som ifølge EU har ført an i en "misinformationskrig" mod Ukraine.

Det gælder også personer fra præsident Vladimir Putins inderkreds, heriblandt den russiske forsvarsminister, Segej Shoigu, og Putins stabschef, Anton Vaino.

Også alle 351 medlemmer af det russiske parlament, Statsdumaen, underlægges sanktioner. Det sker, fordi parlamentet har stemt for at anerkende Donetsk og Luhansk som selvstændige.

Sanktionerne betyder, at de har fået indefrosset deres aktiver i EU. Og så må de ikke rejse ind i unionen.

Med de nye sanktioner er i alt 555 personer og 52 enheder, som EU anser for afgørende i konflikten om Ukraine siden 2014, ramt af sanktioner.

* Økonomiske sanktioner.

Nogle virksomheder og banker har begrænset adgang til EU's kapitalmarkeder. Det kan eksempelvis være aktier og obligationer.

Der må ikke importeres ellers eksporteres våben eller varer, der kan bruges af militæret.

Adgangen til teknologier, der kan bruges til produktion og boring af olie, skal begrænses.

* Sanktioner mod erhvervsaktiviteter på Krim, byen Sebastopol, Donetsk og Luhansk.

Der er forbud mod at importere varer fra området. Man må ikke eksportere visse varer og teknologier. Og så er der forbud mod turistydelser i området.

* Restriktioner mod økonomisk samarbejde mellem Rusland og EU.

Rusland kan ikke få nye lån fra Den Europæiske Investeringsbank eller Den Europæiske Bank for Genopbygning og Udvikling.

* Diplomatiske sanktioner.

Der bliver ikke afholdt regelmæssige møder mellem EU og Rusland.

Rusland bliver ikke længere inviteret til topmøder mellem G8-landene.

Kilde: Det Europæiske Råd, The New York Times.
Powered by Labrador CMS