Oliechef skal stå for verdens grønne omstilling

Emiraterne, der er vært for næste klimatopmøde, COP28, udpeger kontroversiel leder for FN-klimatopmøde.

Offentliggjort Sidst opdateret

De Forende Arabiske Emirater har torsdag udpeget formanden for FN's næste klimatopmøde, COP28, der skal holdes senere i år i det arabiske golfland.

Det bliver sultan Ahmed al-Jaber, der er leder af det nationale olieselskab ADNOC. Selskabet er et af verdens største.

Han lover at forholde sig "pragmatisk" til, hvordan den globale opvarmning bekæmpes.

Skal træde tilbage

Men klimaaktivister kræver, at han som minimum træder tilbage som oliechef. Det rapporterer AFP og BBC.

Jaber bliver den første topchef i et kommercielt selskab, der skal lede et klimatopmøde under FN. Det skriver emiraternes nyhedsbureau WAM.

- Vi vil komme med en pragmatisk, realistisk og resultatorienteret tilgang, som vil føre til transformative fremskridt for klimaet og for økonomisk vækst med lav udledning af klimagasser, lyder det fra Jaber i en erklæring.

Modtog kritik

Klimaaktivister har tidligere kritiseret, at et gas- og olieland som emiraterne stilles i spidsen for arbejdet med reducere afhængigheden af netop gas og olie.

Organisationen CAN, der er et netværk af internationale klimaorganisationer, siger, at Jaber må træde tilbage som oliechef.

Interessekonflikt

- Han kan ikke have ansvar for en proces, som har til opgave at gøre noget ved klimakrisen, med den interessekonflikt: At være leder for en industri, som er ansvarlig for selve krisen, hedder det.

De olieproducerende lande i Mellemøsten har hidtil været de mest fodslæbende i forhold til, hvad Verden stiller op med den truende globale opvarmning.

Sultan Ahmed al-Jaber er udpeget til at lede det næste klimatopmøde i FN, COP28. Det finder sted i De Forenede Arabiske Emirater senere i år. Til dagligt leder han et af verdens største olieselskaber.
Sultan Ahmed al-Jaber er udpeget til at lede det næste klimatopmøde i FN, COP28. Det finder sted i De Forenede Arabiske Emirater senere i år. Til dagligt leder han et af verdens største olieselskaber.

KLIMALOVEN

Folketinget vedtog i 2020 den danske klimalov.

Formålet med loven er, at Danmark skal reducere udledningen af drivhusgasser i 2030 med 70 pct. i forhold til niveauet i 1990, og at Danmark opnår at være et klimaneutralt samfund senest i 2050. Med klimaloven bliver reduktionsmålene således juridisk bindende.

Klimaloven sætter en række rammer, som forpligter den nuværende og fremtidige klimaministre til konkret handling. Handlepligten i loven sikrer, at den til enhver tid siddende klimaminister ikke kan slække på indsatsen.

Derudover skal Klimarådet i starten af hvert år give en faglig vurdering af, om regeringen er på rette vej mod klimalovens mål. Samtidig skal klima-, energi- og forsyningsministeren senere på året fremlægge et klimaprogram, som bliver det helt centrale redskab for den løbende vurdering og justering af den danske klimaindsats.

Klimaministeren skal som afslutning levere en redegørelse for den danske klimapolitik til folketinget. På baggrund af redegørelsen skal Folketinget vurdere, om regeringen lever op til klimaloven, eller om den skal pålægges at handle yderligere. Folketinget er den endelige dommer over, om den planlagte klimapolitik er tilstrækkelige.

Kilde: Energistyrelsen
Powered by Labrador CMS