Nu er der optimisme i Ukraine

Forhandlinger mellem krigens parter fortsætter onsdag. Der er tegn på yderst forsigtig optimisme

Ukraines chefforhandler, Mykhajlo Podoljak, ses her under tidligere forhandlinger med Rusland i Hviderusland.
Ukraines chefforhandler, Mykhajlo Podoljak, ses her under tidligere forhandlinger med Rusland i Hviderusland.
Offentliggjort Sidst opdateret

Der kan potentielt lure kompromiser i den nærmeste fremtid, der kan sætte en stopper for den igangværende krig i Ukraine.

Det synes at være konklusionen tirsdag efter endnu en omgang med svære forhandlinger mellem Ukraine og Rusland.

- Vi fortsætter i morgen. Forhandlingsprocessen er uden tvivl svær. Der er helt grundlæggende modsigelser, men der er åbnet for kompromiser, skriver den ukrainske forhandler Mykhajlo Podoljak på Twitter.

Kan slutte tidligere

Den fjerde forhandlingsrunde gik i gang mandag over en videoforbindelse. Den fortsatte tirsdag og vil altså køre videre i løbet af onsdag.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters har ukrainske embedsfolk indikeret, at kampene i Ukraine kan ende tidligere end forventet.

Det skal angiveligt blandt andet skyldes, at Rusland har indset, at det bliver svært at indsætte en ny regering i Ukraine.

Dropper nok Nato

Derudover åbnede Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, tidligere tirsdag for et muligt kompromis i forhandlingerne. Her antydede han, at Ukraine måske vil droppe at gå efter et medlemskab af Nato.

Rusland har været lodret imod, at Ukraine bliver del af forsvarsalliancen.

Ved et møde i forsvarssamarbejdet Joint Expeditionary Force, JEF, sagde Zelenskyj over en videoforbindelse, at ukrainerne måske skal på jagt efter sikkerhedsgarantier i stedet for et reelt Nato-medlemskab.

Skal stoppe militære handlinger

- Hvis der ikke er nogen åbne døre, så må vi samarbejde med dem, vi kan, og som vil hjælpe os og beskytte os.

- Så må vi få separate garantier, sagde han.

Ruslands krav til Ukraine under forhandlingerne lyder, at Ukraine skal stoppe militære handlinger og ændre sin forfatning til at udvise neutralitet.

Derudover skal Ukraine blandt andet anerkende Krim som russisk territorium. Rusland overtog Krim med magt i 2014.

KORT OM KONFLIKTEN

Konflikten i Ukraine foregår på forskellige niveauer: mellem grupperinger internt i Ukraine; mellem ukrainske myndigheder og Rusland; og mellem NATO og Rusland.

Det er en konflikt om landområder, magt og sikkerhed, hvor spørgsmål knyttet til historie, identitet og folkeret er vigtige.

Kilde: Globalis.dk
Powered by Labrador CMS