Alarm: Lægemangel vil give lange ventelister
Ventelisterne vil vokse betydeligt, hvis der ikke uddannes flere, advarer lægeforening.
Er det svært at få tid hos lægen? Er der langt mellem lægerne i landområderne? Så er det intet i forhold til, hvordan situationen ser ud om 20 år, for der vil der mangle 5500 læger i forhold til danskernes behov for lægehjælp.
Sådan lyder konklusionen fra Yngre Læger i den første prognose af sin art herhjemme, der vurderer efterspørgslen på læger, skriver Politiken.
Hidtil har Sundhedsstyrelsen kun vurderet, hvor mange læger vi får i fremtiden – ikke om antallet passer med behovet for lægehjælp.
– Vi bør handle nu, hvis vi ikke skal stå i en situation, hvor vi mangler læger til at behandle syge borgere. Ventelisterne vil vokse markant, siger Camilla Rathcke, formand for Yngre Læger, til Politiken.
I 2012 kunne lægerne håndtere 93 procent af vores efterspørgsel på lægelig arbejdskraft. Derfor har vi ventetider inden for visse lægelige specialer og områder i landet. Ifølge den nye prognose vil lægerne om 20 år kun kunne håndtere 83 procent af efterspørgslen.
Yngre Læger ønsker et markant øget optag på medicinstudiet, ligesom der skal uddannes flere speciallæger på hospitalerne for ikke at risikere øget ulighed i adgangen til behandling.
Sundhedsminister Nick Hækkerup (S) erkender, at selv om en prognose fra Sundhedsstyrelsen viser, at der vil være op mod 6000 flere læger i 2030, kan det muligvis blive en udfordring at få læger nok i fremtiden.
– Vi skal derfor hele tiden have øje for, om der er den rette balance mellem efterspørgslen i sundhedsvæsnet og det antal læger, der uddannes og kommer hertil udefra, og være parate til at skrue på de relevante håndtag for at sikre, at vi også om 20 og 30 år har et stærkt sundhedsvæsen, siger han i en skriftlig kommentar til Politiken.
Ifølge Sundhedsstyrelsens prognose vil antallet af læger i 2035 være øget til næsten 28.000 fra cirka 21.000 i dag. Yngre Læger mener, at der i 2035 er behov for over 33.000 læger.
/ritzau/