-Må ikke ske igen

Tirsdag mødes EU's indenrigsministre om flygtninge fra Afghanistan for at tale om en fælles indsats

EU vil forhindre ukontrolleret indvandring fra Afghanistan. Her er flygtningene, der vandrede på Sydmotorvejen ved Rødby den 7. september 2015 (Arkivfoto)
EU vil forhindre ukontrolleret indvandring fra Afghanistan. Her er flygtningene, der vandrede på Sydmotorvejen ved Rødby den 7. september 2015 (Arkivfoto)
Offentliggjort Sidst opdateret

EU ventes tirsdag at gøre det klart, at unionen vil arbejde for at undgå indvandring i "stor skala" fra Afghanistan efter Talibans magtovertagelse.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters mandag efter at have set et udkast til en udtalelse op til et EU-møde.

Tirsdag mødes EU-landenes ministre med ansvar for flygtninge og indenlandsk sikkerhed for at diskutere mulige konsekvenser i Europa af den seneste udvikling i Afghanistan.

Blandt andet vil man diskutere risikoen for en kaotisk situation som i 2015, hvor mange flygtede til Europa - heriblandt Danmark.

- Baseret på de erfaringer, vi har gjort os, står EU og dets medlemslande fast på i fællesskab at forhindre en gentagelse af ukontrollerede illegale migrationsbevægelser i stor skala, som man før har stået over for, står der i udkastet til udtalelsen.

Vil forberede respons

Det skal ske ved at forberede en "koordineret og velordnet respons", står der videre.

Udkastet til udtalelsen specificerer dog ikke, præcist hvordan man vil arbejde for at undgå ukontrolleret migration.

Imens advarer FN's flygtningeorganisation, UNHCR, om, at op mod en halv millioner afghanere potentielt kan ventes at flygte fra deres hjemland inden slutningen af året.

Tusindvis af afghanere er blevet evakueret under en kaotisk indsats ved Kabuls lufthavn de seneste uger.

Evakueringen er mandag tæt på at være ovre.

Således har amerikanerne sat en deadline tirsdag 31. august.

Mange er dog fortsat i Afghanistan, hvor de går en uvis skæbne i møde under den islamistiske bevægelse.

Taliban

* Taliban er opstået i afghanske flygtningelejre i Pakistan. Militsen rykkede ind på den politiske scene, efter at muslimske oprørere i 1992 overtog magten i Afghanistan, da den Moskva-støttede regering kollapsede.

* I 1996 overtog Taliban kontrollen med Kabul og udråbte sig som lovmæssige regering i Afghanistan, efter at 50.000 mennesker var omkommet i blodige interne stridigheder.

* Frem til den amerikanskledede invasion i 2001 kontrollerede bevægelsen store dele af landet, hvor koranens ord blev benyttet nidkært til religiøs undertrykkelse af folk, særligt piger og kvinder for hvem skolegang blev obstrueret.

Kilde: Ritzau
Powered by Labrador CMS