Kras kritik: -Uansvarligt og farligt

- Fra et hvert perspektiv er det for tidligt at tale om mange lempelser eller frihed, siger WHO-udsending

WHO advarer Storbritannien mod hurtig genåbning
WHO advarer Storbritannien mod hurtig genåbning
Offentliggjort Sidst opdateret

Verdenssundhedsorganisationen (WHO) er stærkt kritisk over for Storbritanniens planer om en hurtig genåbning af det britiske samfund.

En specialudsending fra WHO i coronarelaterede sager, David Naborro, siger, at pandemien stadig spreder sig med stor fart forskellige steder i verden.

- Fra et hvert perspektiv er det for tidligt at tale om omfattende lettelser eller frihed, når kurven over nye smittetilfælde stiger så brat, siger han til Radio 4 i Storbritannien.

Kritiserer regering

Naborro kritiserer, at den britiske regering nu påpeger, at det er den enkeltes ansvar at håndtere pandemien i hverdagen.

- Det er ikke i overensstemmelse med den holdning, som den britiske regering havde for et par måneder siden, hvor regeringen sørgede for en kraftig indsats for at hindre, at et stort antal mennesker blev syge, siger han.

- Dette farlige virus er ikke væk. Varianterne kommer igen og truer dem, som allerede er blevet vaccineret. Vi må tage det alvorligt, siger WHO-udsendingen.

Lægeforening raser

Den britiske lægeforening raser også mod bebudede ophævelser af coronarestriktioner og kalder det "farligt og uansvarligt".

- Det er uansvarligt og ærlig talt farligt, at regeringen har besluttet at gå videre med planer om at ophæve en række restriktioner 19. juli, siger lederen af den britiske lægeforening (BMA), Chaand Nagpaul, til Sky News.

Nagpaul siger, at BMA gentagne gange har advaret om den hurtigt tiltagende smittefare og følgerne for sundhedssystemet.

Lempelser mandag

Premierminister Boris Johnson bebudede lempelserne mandag.

Øget smittefare var grunden til, at lempelserne ikke blev gennemført som oprindeligt planlagt, men allerede en gang er blevet udsat i fire uger.

Johnson sagde, at genåbningen i næste uge forudsætter, at alle er forsigtige.

Den sidste fase i genåbningsplanen indebærer, at alle slipper for mundbind, at regler for social afstand ophæves, og at ingen tvinges til at arbejde hjemme.

Delta-varianten af Coronavirus

I Danmark blev Deltavarianten påvist første gang i uge 13. Siden er der fundet 664 tilfælde af varianten her i landet. Der ses en stigende tendens både i antal og i andel af helgenomsekventerede prøver siden uge 20

Den store sekventeringskapacitet i Danmark betyder, at vi hurtigt kan finde Deltavarianten, og at Styrelsen for Patientsikkerhed hurtigt kan sætte ind med en intensiveret smitteopsporing af tilfælde med denne variant.

Derudover har TestCenter Danmark udviklet yderligere en mulighed for screening af positive prøver for Deltavarianten. Således er det nu muligt at finde tilfælde med mutationen L452R, som blandt andet er til stede i Deltavarianten. Det vil betyde at smitteopsporingen kan sættes hurtigere i gang.

Kilde: Statens Serum Institut
Powered by Labrador CMS