Knap halvdelen af Norges smitteramte har udenlandske rødder
Sundhedsstyrelse peger på sprogbarrierer og lavere tillid til myndighederne som en del af forklaringen
Cirka 45 procent af dem, der er blevet testet positive for coronavirus i Norge, er enten født i udlandet eller har udenlandske forældre.
Det viser tal fra den norske sundhedsstyrelse - Folkehelseinstituttet (FHI) - som avisen Aftenposten har fået ifølge NTB.
Tallene dækker over en periode fra pandemiens start i februar sidste år til juni i år.
Ud af de i alt 118.767 bekræftede smittetilfælde i Norge har 53.615 af dem været folk født i udlandet eller af folk med udenlandsk fødte forældre.
Samme tendens
Grupperne udgør tilsammen cirka 20 procent af Norges samlede befolkning.
Tendensen er den samme for hospitalsindlagte med covid-19. Her har 2454 ud af 5449 indlagte været født i udlandet eller været folk med udenlandske forældre.
Ifølge FHI kan overrepræsentationen ikke forklares af enkeltstående faktorer som forskelle i uddannelse, indtægter, erhverv og lignende. Men instituttet peger på, at faktorerne som helhed har en vis betydning, skriver NTB.
Samtidig peger FHI blandt andet på sprogbarrierer, lavere tillid til myndighederne og øget rejseaktivitet til udlandet som en del af forklaringen.
Relativt nådigt
Norge og landets cirka 5,4 millioner indbyggere er generelt sluppet relativt nådigt igennem pandemien sammenlignet med flere andre lande.
Ud af de smittede har 796 personer mistet livet med covid-19.
Det svarer til omkring 14,5 dødsfald per 100.000 indbyggere.
Til sammenligning har Danmark registreret cirka 43,7 døde per 100.000 indbyggere.
Det seneste døgn har de norske myndigheder opdaget 109 nye smittetilfælde, mens 17 patienter i øjeblikket er indlagt med covid-19 ifølge seneste optælling.
Næsten færdige
Ifølge FHI har 74,2 procent af Norges voksne befolkning fået mindst et stik mod virusset, mens 38,8 procent er færdigvaccinerede.
I Danmark har cirka 66,7 procent fået første stik, mens 44,8 procent er færdigvaccinerede.