Her er der større risiko for at dø af corona
I de rige lande er 73 procent vaccineret mod corona. Kun seks procent har fået vaccinen i de fattige lande
Befolkningen i verdens fattige lande har under coronapandemien haft 31 procent større risiko for at dø af corona, når man sammenligner med verdens rigeste lande.
Det oplyser Oxfam Ibis i en pressemeddelelse. Oxfam Ibis er en dansk ulandsorganisation, der arbejder for bekæmpe ulighed i verden.
Tal fra organisationen viser, at konsekvenserne af pandemien har ramt verdens rigeste og fattigste lande meget forskelligt.
Ifølge generalsekretær i Oxfam Ibis Lars Koch er der flere årsager til, at coronapandemien har ramt hårdere i verdens fattigste lande.
- Ulighed koster liv. I de fattige lande har man dårligere sundhedssystemer, og man har ikke haft samme adgang til vacciner, siger han.
Under pandemien er 160 millioner mennesker blevet skubbet ud i ekstrem fattigdom.
Alene i Uganda vurderer FN, at 2,4 millioner mennesker er blevet skubbet ud i fattigdom.
Første gang i 30 år
Ifølge Lars Koch er det første gang i 30 år, at den samlede gruppe af ekstremt fattige er blevet større.
- I fattige lande har staten ikke kunnet holde hånden økonomisk under virksomhederne, som vi så det i Danmark. Virksomheder er faldet sammen, og folks arbejde er forsvundet, siger han.
En anden årsag til, at pandemien har haft mere voldsomt fat i verdens fattigste lande er, ifølge Lars Koch, at de fattige lande ikke har haft samme mulighed for at vaccinere deres borgere.
I de rige lande er 73 procent af befolkningen vaccineret.
I verdens fattigste lande er kun seks procent af befolkningen vaccineret.
- Vaccinerne er ikke blevet ligeligt fordelt. Det er blandt andet, fordi rige lande har insisteret på ikke at frigive vacciner, siger han.
Skaden er sket
Ifølge Lars Koch er skaden nu sket i verdens fattigste lande. Og den kan blive svær at rette op på.
- Det kalder på selvrefleksion, for pandemien er ikke ovre, før den er ovre for alle.
- Det er nu, at vi skal opbygge modstandsdygtighed til den næste krise i de fattige lande. Der skal blandt andet investeres i sundhed og uddannelse, siger han.
Fredag er det to år siden, at statsminister Mette Frederiksen (S) første gang lukkede Danmark ned som følge af covid-19.