Cyklister får flest knubs i trafikken
Cyklisterne fylder mest blandt tilskadekomne i trafikken. Det viser en opgørelse over personskader fra Topdanmark, hvor cyklister tegner sig for næsten halvdelen af alle anmeldelser. Netop nu er det højsæson for uheld i trafikken.
Næsten halvdelen af de danskere, der kommer til skade i trafikken, er cyklister. Bilister og passagerer anmelder næst flest personskader, mens fodgængere og førere af knallert og motorcykel anmelder færrest skader. Det viser en opgørelse fra forsikringsselskabet Topdanmark.
Særligt juli, august og september er de måneder, hvor der er flest anmeldelser af personskader, der er sket ved uheld i trafikken. I de tre måneder anmeldes næsten en tredjedel af årets trafikuheld med personskader. Flest uheld sker i de store byer.
– Rigtigt mange cyklister kvæstes i trafikken og særligt i eftersommeren ser vi mange skader, fordi der er flere cyklister i bybilledet. Det kan bl.a. hænge sammen med, at mange unge mennesker er flyttet til de store universitetsbyer og lige skal vænne sig til det til tider kaotiske trafikmønster. Samtidig er mange mindre børn startet i skole og fylder dermed godt op på cykelstierne, siger skadechef Lone Ryberg fra Topdanmark.
Brug øjne og ører
Blandt de hyppigste skader på cyklisterne er skader på tænder, hoved, knæ og håndled — og briller.
– Det sker heldigvis forholdsvis sjældent, at cyklister kommer svært til skade i trafikken. Men det er aldrig sjovt at skulle en tur på skadestuen med løse tænder, en brækket hånd eller en hjernerystelse, siger Lone Ryberg.
Fokuser på omgivelserne
Vil man som cyklist undgå en tur på skadestuen, kan man selv gøre meget for at undgå uheld og skader. Især i sommermånederne, hvor der er flest cyklister på stierne — herunder turister på langsomme bycykler og mindre børn, som skal øve sig på skolevejen — bør man passe lidt ekstra på.
– Derfor er der al mulig grund til, at cyklisterne — også de garvede — har fokus på trafikken og ikke på at høre musik eller sms’e mens de cykler. Overhold færdselsreglerne, vær forudseende, husk at biler og lastbiler kan være livsfarlige og at buspassagerer ikke altid kigger sig for, når de stiger ind og ud af bussen. Og husk så cykelhjelmen, sigerLone Ryberg.
De gode råd til cyklisten — og medtrafikanterne
• Vedligehold din cykel, så bl.a. bremserne virker
• Brug altid cykelhjelm
• Brems ned, når du ser ladcykler, cyklende børn og turister foran dig på cykelstien
• Lyt til trafikken; sluk for din musik og besvar først sms’er når du er fremme
• Cykelstien i bylivet er ikke beregnet til ræs
• Hold tilbage for buspassager der skal af eller på bussen
• Når biler, busser og lastbiler blinker til højre bør du ikke køre ligeud før køretøjet enten er væk eller holder stille og venter. Øjenkontakt er vigtig
• Stands altid for gult og rødt lys.