Haj dræber 14-årig dreng

Delstaten South Australia har over det seneste år haft flere hajangreb med dødelige følger

Offentliggjort Sidst opdateret

En teenager har mistet livet i et hajangreb ved Australiens sydlige kyst.

Det skriver det australske medie ABC News.

Angrebet skete ved stranden Ethel Beach på Yorke-halvøen, som er et populært sted for surfere.

Ifølge nyhedsbureauet dpa var drengen 14 år gammel. Han beskrives i flere medier som en erfaren surfer.

- Meget tragisk

En lokal mand siger til ABC News, at det er første gang, han hører om et dødeligt hajangreb i området.

- Jeg har set en del hajer her over de seneste 22 år, men det her er det første dødelige angreb, vi har haft.

Ethel Beach i Australien er en yndet destination for både australske og udenlandske surfere. (Arkivfoto).

- Jeg tror, byen vil sørge. Jeg synes, det er meget trist og meget tragisk og lidt en øjenåbner, siger Luke Sykora.

En anden indbygger på halvøen bemærker, at der kan være sket en stigning i antallet af hajer i området.

- Flere hajer nu

- Jeg har surfet her i 40 år. Der har altid været hajer, og man har altid vidst, at der var hajer. Men der virker til at være mange flere nu, siger Marty Goody til ABC News.

Angrebet på den unge dreng kommer efter en række andre over det seneste år i delstaten South Australia, hvor Ethel Beach ligger.

Mand dræbt

Ved et af de seneste blev en 55-årig mand dræbt, mens han surfede fra stranden Granites Beach, der ligesom Ethel Beach er en yndet turistdestination.

De fem baderåd:

1. Lær at svømme: Når du kan svømme, kan du redde dig selv og andre fra at drukne. Vælger du at gå i vandet, selv om du ikke kan svømme, bør du finde et sted, hvor du kan bunde, og hvor vandforholdene er rolige.

2. Gå aldrig alene i vande: Når I er flere, kan I holde øje med hinanden og reagere hurtigt, hvis noget går galt. Det giver større sikkerhed for alle. Undgå farlige lege i vandet, og råb aldrig om hjælp for sjov.

3. Læs vinden og vande: Brug dine øjne og din sunde fornuft, før du bader. Tjek vandets dybde og strømforhold, og hold øje med vindens retning. Ved fralandsvind driver badedyr, gummibåde og luftmadrasser hurtigt til havs. Der er også øget risiko for brandmænd. Ved pålandsvind er der øget risiko for revlehuller med kraftig udstrømning.

4. Lær stranden at kende: En ny strand kan være fuld af overraskelser, der ikke kan ses med det blotte øje. Spørg de lokale eller en livredder om strandens særlige forhold, før du går i vandet.
Passerer der en hurtigfærge, der kan give store bølger? Er stranden kendt for at være meget stejl? Er der moler eller høfder, som påvirker strømmen? I udlandet skal du også være opmærksom på undersøiske rev eller farlige dyr. Læs også altid strandens oplysningsskilte.

5. Slip ikke børnene af syne: Hold dig tæt ved badende børn, så I kan se og høre hinanden, og du kan nå at gribe ind, hvis det bliver nødvendigt. Selv større børn, der svømmer godt i en svømmehal, kommer nemt i vanskeligheder i mødet med havets strøm og bølger.
Hold godt øje med børn, og sørg for ikke at blive distraheret.

Kilde: TrygFonden og Dansk Svømmeunion.

En mand forklarede dengang, at han havde set angrebet. Ifølge manden sprang en haj op af vandet og bed den 55-årige, hvorefter han blev trukket ned under vandet.

Kvinde offer for haj

Det er almindeligt kendt, at der lever hvidhajer langs den australske sydkyst. I maj blev en kvinde ligeledes dræbt af en hvidhaj, da hun var ude at surfe omkring 120 kilometer syd for Granites Beach.

Hajangreb sker regelmæssigt i Australien, hvor surfing er populært trods de hajfyldte have. Historisk set er det dog sjældent, at angrebene kræver menneskeliv.

I februar mistede en mand livet i Sydney i byens første dødelige hajangreb i mere end 60 år.

Powered by Labrador CMS