- Håber jeg kan leve op til det

Tyrkiets præsident fejrer sin valgsejr og takker det tyrkiske folk i en sejrstale på valgaftenen

Offentliggjort Sidst opdateret

Tyrkiets stærke mand gennem de seneste 20 år, Recep Tayyip Erdogan, er søndag blevet genvalgt til yderligere fem år i præsidentembedet.

Det viser stemmeoptællingen ifølge tyrkiske medier.

- Vi har gennemført valgets anden runde med folkets opbakning, siger Erdogan i en tale i Istanbul på valgaftenen.

Tak

Han takker det tyrkiske folk, som "har givet os mulighed for at fejre demokratiet", siger Erdogan i talen, der bliver vist på tyrkisk tv.

- Dette valgs vindere er alle Tyrkiets 85 millioner indbyggere. Jeg takker Gud for, at han har skænket mig følgesvende som jer, siger Erdogan.

- Jeg håber, at jeg vil kunne leve op til jeres tillid.

Tilhængere jubler

Præsidenten holdt sin tale fra sin embedsbolig i Istanbul, hvor tusindvis af jublende tilhængere var samlet.

Tilhængere af den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan, fester udenfor regeringspartiet AKP's hovedkvarter i Istanbul, efter at optællingen giver Erdogan sejren ved søndagens anden og afgørende runde af præsidentvalget.
Tilhængere af den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan, fester udenfor regeringspartiet AKP's hovedkvarter i Istanbul, efter at optællingen giver Erdogan sejren ved søndagens anden og afgørende runde af præsidentvalget.

Erdogan siger, at han nu vil tage videre til hovedstaden, Ankara, og holde en egentlig sejrstale.

Tyrkiets øverste valgmyndighed, YSK, har endnu ikke offentliggjort et endeligt, officielt valgresultat.

Fører

Men den foreløbige optælling giver Erdogan en føring over oppositionens kandidat, Kemal Kilicdaroglu.

Omkring klokken 18.30 dansk tid sagde Ahmet Yener, der er formand for Tyrkiets øverste valgmyndighed, YSK, at 75,42 procent af de afgivne stemmer er registreret officielt.

Af dem har Erdogan fået 53,41 procent, mens Kilicdaroglu indtil videre har fået 46,59 procent af stemmerne.

BLÅ BOG: Tyrkiets meget magtfulde præsident

Til forskel fra mange politikere i Tyrkiets elite voksede Recep Tayyip Erdogan op i et fattigt kvarter.

Recep Tayyip Erdogan har genvundet præsidentposten i Tyrkiet efter søndagens valg.

Her kan du blive klogere på den magtfulde præsident:

  • Født 26. februar 1954 (64 år).
  • Leder af Retfærdigheds- og Udviklingspartiet (AKP) siden 2001 og præsident i Tyrkiet siden 2014.
  • Premierminister i Tyrkiet fra 2003 til 2014.
  • Erdogan har skabt sig en stærk position, efter at han i en lang årrække har stået i spidsen for en bevægelse, der har udmanøvreret de traditionelle magthavere, som ønsker et verdsligt og vestligt præget Tyrkiet.
  • Han blev kendt i hele Tyrkiet, da han som overborgmester i Istanbul gennemførte sociale forbedringer for tilflyttere fra landområderne.
  • Til forskel fra mange politikere i den traditionelle elite voksede Erdogan op i et fattigt kvarter og solgte limonade og sesamboller for at hjælpe sin familie. Han begyndte tidligt på politisk arbejde og tog sideløbende en universitetsgrad i driftsledelse.
  • Efter at han blev Istanbuls borgmester i 1994, talte Erdogan åbent om planen om at gøre Tyrkiet til en islamisk stat. I 1997 fik han ti måneders fængsel for at have opildnet til religiøst had. Han blev løsladt efter fire måneder.
  • AKP har lagt grunden for et økonomisk boom, men partiet har været stærkt omstridt, og Erdogans modstandere ser det blandt andet som et angreb på det moderne Tyrkiets grundlægger Mustafa Kemal Atatürks vision om en sekulær stat, at præsidentens hustru bærer tørklæde.
  • Erdogan har konsolideret sin magt ved at retsforfølge blandt andre officerer i hæren, som mistænkes for at have haft planer om et kup.
  • Ved en folkeafstemning i 2017 blev det med et lille flertal afgjort, at landets forfatning skulle ændres.
  • Den nye forfatning giver blandt andet præsidenten flere beføjelser. Posten som premierminister afskaffes. I stedet får landet en præsident og to eller tre vicepræsidenter.
  • Præsidenten kan indføre undtagelsestilstand og afsætte parlamentet.

Kilder: BBC, Reuters, AFP, Al-Jazeera og The Guardian.

En uofficiel optælling fra det statslige tyrkiske nyhedsbureau Anadolu viser, at Erdogan er genvalgt med foreløbig 52,14 procent af stemmerne.

Powered by Labrador CMS