V: Fair at foretrække stabile udlændinge

Venstre præsenterede fredag sit udlændingeudspil, der har fået ordene ‘uovlig forskelsbehandling’ med på vejen af Amnesty. Foto: LARS KRABBE/POLFOTO
Offentliggjort Sidst opdateret

Amnestys kritik af Venstres udlændingeudspil preller af. Vi diskriminerer ikke, lyder det. Amnesty fastholder.

Venstres nye udlændingeudspil bygger ikke på ulovlig forskelsbehandling, sådan som Amnesty Danmark har kritiseret partiet for.

Det siger Venstres indfødsretsordfører, Jan E. Jørgensen, og understreger, at man har gjort sig “stor umage” for ikke at overtræde nogle internationale konventioner.

– Derfor er jeg uforstående over for Amnestys kritik. Der er ikke konventionsmæssige begrænsninger på, hvem man må give eksempelvis arbejds- og opholdstilladelse, siger Jan E. Jørgensen til Ritzau.

I udspillet lægger Venstre op til, at borgere fra en række navngivne lande skal have lettere ved at rejse til Danmark og arbejde, fordi de vurderes som nemme at integrere. Det gælder blandt andet borgere fra USA, Canada, New Zealand og Australien.

Modsat skal der ifølge Venstre stilles skrappere krav til borgere fra andre lande.

– Det er samme princip, som gælder på listen over visumfri lande, der giver nogle landes indbyggere fri indrejse i Danmark, mens andre må søge om at få et visum, siger Jan E. Jørgensen og påpeger, at indbyggere i EU frit kan tage arbejde i et andet EU-land:

– Det er i virkeligheden det, som vi nu udvider.

Hos Amnesty fastholder juridisk konsulent Claus Juul dog, at Venstres udspil er diskriminerende.

Han siger, at det i praksis blandt andet vil betyde, at nogle landes borgere ikke behøver at dokumentere sprogkundskaber og en væsentlig tilknytning til Danmark for at få arbejdstilladelse, mens andre skal.

De “integrationsegnede” kan i øvrigt, hvis det står til Venstre, komme til Danmark med en jobkontrakt på 215.000 kroner om året, mens kravet lyder på 400.000 kroner til den anden gruppe, påpeger han.

– Vi kan ikke læse det på andre måder end, at en amerikansk læge uddannet på Harvard har lettere ved at blive familiesammenført til Danmark end en pakistansk læge uddannet på Harvard. For os er det diskrimination, siger Claus Juul.

/ritzau/

Powered by Labrador CMS