Frank Jensen trækkes ind i grand prix-skandale: Vidste økonomien var usikker

Frank Jensen Foto: Mikkel Tariq Kahn Polfoto
Offentliggjort Sidst opdateret

Overborgmester i København, Frank Jensen (S), trækkes nu dybere ind i Eurovision-skandalen (ESC). Det sker, efter hidtil tilbageholdte dokumenter er blevet offentliggjort af Danmarks Radio tirsdag eftermiddag.

Avisen metroxpress har i en lang række artikler afsløret, at økonomien bag den internationale event ikke hang sammen.

Blandt andet har avisen fortalt, at oprindeligt var der budgetteret med 34,6 millioner kroner. Wonderful Copenhagens regning endte på 137 millioner kroner, mens Danmarks Radios udgifter løber op i 200 millioner kroner, fremgår det af et notat fra Folketingets statsrevisorer, som metroxpress er i besiddelse af.

Skandalen handler om økonomien i Projektselskabet under Wonderful Copenhagen (WoCo). Det har præsenteret et millionunderskud, der har skabt politisk vrede, og som har ført ti,l at Wonderful Copenhagen har renset ud i toppen, ligesom næsten hver 10. medarbejder nu skal afskediges.

Over for Berlingske Nyhedsbureau afviste den københavnske overborgmester den 4. august, at kommunen ville bidrage til at dække millionunderskuddet efter grand prix-festen på Refshaleøen i København i maj i år.

– Københavns Kommune er ikke forpligtet af underskuddet. Det er en sag mellem Region Hovedstaden og Wonderful Copenhagen, som er en selvejende erhvervsdrivende fond under Region Hovedstaden, sagde Frank Jensen.

Men nu kommer det frem, at Frank Jensen den 31. august 2013 satte sin underskrift på en hidtil ukendt ‘støtteerklæring, der skulle berolige Danmarks Radio om afholdelsen af grand prix’et på Refshaleøen i København.

Efter pres fra blandt andet kulturminister Marianne Jelved (R), har DR nu valgt at lægge hidtil tilbageholdte dokumenter frem. Det er i denne bunke af dokumenter, at ‘støtteerklæringen, som Frank Jensen har skrevet under på, ligger.

I erklæringen står der blandt andet:

– Kommunen og Regionen er bevidste om, at der er udfordringer og risici forbundet med afvikling af ESC 2014 i København, da den af {projektselskabet] valgte lokation på Refshaleøen er en uafprøvet lokation i forhold til et arrangement af ESCs størrelse.

Videre oplyses det, at ‘kommunen har taget initiativ til nedsættelse af et præsidium, der der skulle ‘overse implementeringen af ESC 2014 og sikre en effektiv og rettidig dialog mellem de involverede parter i forhold til løsning af eventuelt større eller kritiske problemstillinger, som måtte opstå i forhold til afviklingen af ESC 2014.’

Frank Jensen var medlem af dette præsidium.

I erklæringen står der videre, at man har ‘fuld tillid til WoCos ledelse og til WoCos evne til at håndtere de opgaver, som følger af Aftalen.’

Og i erklæringen fortælles det, at Københavns Kommune tidligere har spyttet i kassen, hvis events endte med at mangle penge:

– Det kan oplyses, at Kommunen tidligere – blandt andet efter realiseringen af store events og andre arrangementer, hvor der ofte ikke på forhånd kan haves et entydigt overblik over den endelige økonomi forbundet med sådanne projekter – efter en konkret vurdering har bevilliget supplerende finansiel støtte til projekter, hedder det i skrivelsen.

29. september i år kom det frem, at Statsforvaltningen  (myndigheden, der fører tilsyn med landets kommuner, red.) nu undersøger Frank Jensen.

Ifølge metroxpress mener Venstre, De Konservative og Liberal Alliance ikke, at Frank Jensen har givet hverken Borgerrepræsentationen eller økonomiudvalget fyldestgørende informationer i forbindelse med det store Eurovision-underskud.

– Det er både Frank Jensen og hele forvaltningen, der har været repræsenteret i præsidiet og hele tiden været informeret om, hvor slemt det har stået til med økonomistyringen. Hvorfor er der ikke blevet grebet ind?, sagde Jens-Kristian Lütken (V), medlem af Københavns Borgerrepræsentation, til metroxpress.

I en e-mail skrev Frank Jensen til avisen:

– Både Borgerrepræsentationen og økonomiudvalget fik klar besked om, at et ekstra tilskud var en forudsætning for, at Eurovision kunne gennemføres som planlagt. Det skete blandt andet, da Borgerrepræsentationen behandlede sagen om ekstra tilskud den 13. marts.

BT har tirsdag forsøgt at få et interview med Frank Jensen. Det var ikke muligt. I stedet sendte han via sin presseafdeling denne kommentar:

’Som DRs generaldirektør også har sagt så var der tale om et kreativt benspænd med valget af de gamle B & W haller. Selve showet var en stor succes, men økonomien kørte af sporet. Det er helt naturligt, at Rigsrevisionen undersøger budgetoverskridelserne, så vi kan blive klogere på forløbet og gøre det bedre en anden gang.’

’I Københavns Kommune ser vi nu på mulighederne for at styrke vores generelle regler for tilskud til større begivenheder. Vi vil stille mere præcise krav og få bedre styring af større og risikofyldte projekter, som vi giver tilskud til.’

Powered by Labrador CMS