FCK-fan til politiet: Kan I ikke huske COP15?

Det var tilbage i december sidste år, at de mange fodboldfans blev anholdt af Københavns Polliti. Foto: KENNETH MEYER/POLFOTO
Offentliggjort Sidst opdateret

365 fodboldfans kræver 2,3 millioner kroner i erstatning for frihedsberøvelse efter en superligakamp.

Betjente i gang med at masseanholde 484 fodboldfans efter en superligakamp 1. december sidste år mellem Brøndby IF og FC København fik kernen i en retssag råbt lige i hovedet af en midaldrende familiefar.

Sammen med 364 andre fodboldfans kræver han erstatning for nedværdigende behandling under den frihedsberøvelse, som politiet selv efterfølgende har kaldt “uberettiget”.

– Det kan virke indstuderet, men jeg råber til politiet: ‘Hvad sker der for jer, kan I ikke huske klimatopmødet?’, sagde familiefaren i vidneskranken tirsdag i Københavns Byret.

Under klimatopmødet COP15 blev tilbageholdte demonstranter sat på vinterkold asfalt uden liggeunderlag. Det fandt landsretten berettigede til en ekstraordinær erstatning på 4000 kroner.

Ombudsmanden kritiserede også politiet, som siden har fået nye retningslinjer for frihedsberøvelse. Regler, som blev brudt ved fodbold-episoden, ifølge advokat Christian Dahlager, der repræsenterer 365 fans, som har valgt at anlægge sag mod politiet.

Fansene fik hverken liggeunderlag, lov til at tisse eller skylle hals og øjne for tåregas, oplyser advokaten. Samtidig fik fansene ifølge familiefaren, som til dagligt er driftsplanlægger hos G4S med 30 elektrikere under sig, heller ikke nogen advarsel.

– Det sker uden nogen varsel overhovedet. Lige pludselig er der horn og lygter over det hele, sagde familiefaren iført blå polotrøje, shorts og bare tæer i skoene.

Politiet på Københavns Vestegn har erkendt, at de knap 500 fodboldfans kan få en erstatning på 2500 kroner hver for “uberettiget frihedsberøvelse”.

365 fans mener dog, at politiets behandling er så grov, at den bryder med torturbestemmelsen i den europæiske menneskerettighedskonvention for nedværdigende behandling fra myndigheder.

Derfor kræver hver fan 4000 kroner i ekstra, så den enkelte samlet får 6500 kroner i erstatning. Hvis byretten er enig med fansene, må staten punge ud med 2,37 millioner kroner i alt for frihedsberøvelserne.

Blandt de frihedsberøvede er hver femte under 18 år, flere er under 15 år samt kvinder og familiefædre, oplyser advokaten.

Der forventes dom i sagen sidst i september.

/ritzau/

Powered by Labrador CMS