Slut med Fogh – nu kommer Stoltenberg
Natos nye generalsekretær glæder sig til endelig at kunne tale – og forhåbentlig sige så lidt som muligt.
Han har aldrig ventet så længe på et job. Og aldrig forholdt sig så tavs om verden.
I søndags var det præcis seks måneder siden, de 28 Nato-lande udpegede Norges tidligere statsminister Jens Stoltenberg til at overtage ledelsen af deres forsvarsalliance, når Anders Fogh Rasmussen stoppede.
– Jeg har aldrig før vidst så lang tid i forvejen, at jeg skulle have nyt job. Ofte har det været sådan, at jeg er startet i nyt job med bare dages eller timers varsel.
– Jeg ser vældig meget frem til endelig at kunne svare på spørgsmål om sikkerhedspolitiske sager. Det gør jeg fra i morgen, sagde 55-årige Stoltenberg, da han tirsdag mødte norsk presse i Bruxelles.
Onsdag slutter den respektfulde tavshed, når Stoltenberg efter at være mødt på arbejde klokken ni først leder et møde med Nato-landenes ambassadører og siden holder sit første pressemøde.
I den seks måneder lange ventetid er Vestens konflikt med Rusland blevet forværret, og mange iagttagere har forsøgt at gætte på, hvordan nordmanden vil håndtere jobbet.
Flere har noteret sig, at Stoltenberg under sin tid som norsk statsminister har haft et nært forhold til Rusland.
– Det er meget svært at vide, hvordan han vil opføre sig i forhold til denne ret positive fortid med Moskva.
– Vil han følge i Rasmussens faste fodspor, eller vil han søge at være en mere udglattende mægler?, spørger Vivien Pertusot fra Det Franske Institut for Internationale Forhold i Bruxelles i et interview med nyhedsbureauet AFP.
Flere iagttagere bemærker, at Stoltenbergs første opgaver bliver at føre det ud i livet, stats- og regeringscheferne besluttede på deres topmøde i Wales først på måneden.
Han skal blandt andet sætte gang i den nye træningsmission i Afghanistan, strømline en mere effektiv udnyttelse af medlemslandenes militære udstyr og holde medlemslandene fast på deres hensigtserklæring om at bruge to procent af deres nationale budgetter på forsvar om 10 år.
Selv lægger han ud med et løfte om et tæt samarbejde – og allerede onsdag aften ligefrem en middag i privaten – med Nato-landenes ambassadører i Bruxelles. Det er noget af det, Fogh har været kritiseret for at forsømme.
Men over for norsk presse gjorde Stoltenberg det tirsdag klart, at man ikke skal vente store nyheder eller overraskelser på hans første dag.
– Det at være generalsekretær i Nato er ikke en stilling, som burde invitere til overraskelser. Mit mål er ikke at skabe størst mulig overraskelse og uforudsigelighed. Jeg tror tværtimod, vi lever i en tid, hvor mest mulig forudsigelighed og tryghed er et godt mål, sagde Stoltenberg.
/ritzau/