Ferieby ramt: Mindst 20 savnes
Under et stort jordskred i en populær ferieby i det centrale Japan er huse skyllet væk
Handout/Ritzau Scanpix
Under et stort jordskred i en populær ferieby i det centrale Japan er huse skyllet væk og mindst 20 personer savnes. Det oplyser lokale embedsmænd ifølge AFP.
Ulykken skete efter dage med voldsom regn i regionen.
Tv-optagelser viser store mængder af jord og mudder skylle hen over dele af bygninger, mens andre huse ligger helt begravet. Man ser folk løbe væk fra området, da jordmasserne rammer en vej på en bjergside.
Jordskreddet skete i Atami, som ligger sydvest for Tokyo.
Militær sat ind
Enheder fra militæret er sat ind i en redningsindsats i området.
Det er netop nu regntid i store dele af Japan, og jordskred er almindelige i perioden. I Atami, som ligger op mod 100 kilometer fra Tokyo, faldt der 313 millimeter regn på kun to døgn.
Regnmængderne har også medført, at højhastighedslinjen mellem Tokyo og Osaka er lukket midlertidigt.
- Jeg hørte et frygteligt brag og så et jordskred komme nedad, mens redningshold forsøgte at evakuere de lokale indbyggere. Så løb jeg selv højere op, siger lederen af et tempel tæt ved ulykkesstedet.
- Da jeg vendte hjem var alle huse og biler foran templet væk, siger han.
Uden strøm
Omkring 200 huse i Atami er uden strøm.
Byen er berømt for varme kilder.
Regnsæsonen varer normalt adskillige uger og forårsager ofte oversvømmelser og jordskred, hvilket fører til mange evakueringer.
Over 200 mennesker omkom da store oversvømmelser ramte det vestlige Japan i 2018.
Tsunamier
- Store jordskælv og jordskred under oceanerne kan forårsage tsunamier. En tsunami opstår, hvis et jordskælv med voldsom kraft flytter et stort stykke af havbunden opad eller nedad. Det kraftige stød sætter vandet i bevægelse fra havbund til havoverflade og skaber nogle bølger der er langt mere kraftfulde end vindskabte bølger.
- Tsunamier er anderledes og langt kraftigere end almindelige vindskabte bølger. Vindskabte bølger har bølgelængder på 100-500 meter, men forekommer kun i havets overflade. Tsunamibølger har derimod bølgelængder på 100-500 kilometer og strækker sig hele vejen fra havoverfladen til havbunden. En dykker vil derfor altid mærke en tsunami men normalt ikke en vindskabt bølge.
- Der sættes derfor langt mere vand i bevægelse ved tsunamibølgerne end ved almindelige bølger. En tsunami bevæger sig væk fra jordskælvet i koncentriske ringe og består af mange bølger, der kommer efter hinanden. På det dybe hav er en tsunami kun svage krusninger på overfladen som sjældent når en meters højde, men ved kysten rejser tsunamien sig som en mur af vand.
- Tsunamiens hastighed afhænger af vanddybden. Jo dybere vandet er, desto hurtigere bevæger bølgen sig. Den forreste del af en bølge bremses, når den kommer ind i det lavvandede område nær kysten. Men resten af bølgen er stadig på dybt vand og bevæger derfor hurtigt. De næste bølger i rækken bevæger sig også med høj hastighed, og i takt med at de kommer ind mod kysten, vælter bølgerne ind over hinanden. På den måde “stables” vandet inde ved kysten med det resultat at en kraftfuld mur af vand skyller ind over land. En tsunami bevæger sig med 500-1000 km/t på det åbne ocean, dvs. så hurtigt som et jetfly. Nær kysten bevæger tsunamien sig med 30-50 km/t.
- De lokale havdybdeforhold er derfor afgørende for hvor ødelæggende en tsunamibølge bliver
Kilde: GEUS