EU skal drøfte vaccinepligt

Det er relevant at tage diskussionen om vaccinepligt i EU nu, mener kommissionsformand Ursula von der Leyen

Vi skal håbe på det bedste, men forberede os på det værste, sagde Ursula von der Leyen onsdag om den nye Omikron-variant.
Vi skal håbe på det bedste, men forberede os på det værste, sagde Ursula von der Leyen onsdag om den nye Omikron-variant.
Offentliggjort Sidst opdateret

Det er på tide at diskutere vaccinepligt i EU, idet Omikron-varianten af coronavirus forstærker frygten for endnu en vanskelig vinter.

Det siger EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, onsdag.

Ifølge von der Leyen er det "forståeligt og relevant" at diskutere, hvordan man kan "tilskynde til og potentielt tænke på vaccinepligt" i EU.

Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Kommissionsformanden understreger i samme ombæring, at det er op til de enkelte medlemslande at træffe de endelige beslutninger.

Stigende smittetal

Stigende smittetal har allerede medført, at flere europæiske regeringer har indført obligatorisk brug af mundbind, restriktioner, udgangsforbud og nedlukninger.

Det sker i et forsøg på at holde antallet af hospitalsindlæggelser nede.

I Østrig har regeringen indført vaccinepligt fra 1. februar næste år. Det betyder blandt andet, at østrigske statsborgere risikerer at få en bøde på op til 3600 euro, svarende til knap 27.000 kroner, hvis de ikke er vaccineret.

Imens har Tysklands kommende forbundskansler, socialdemokratiske Olaf Scholz, sagt, at han går ind for vaccinepligt.

- Som folkevalgt ville jeg klart stemme for vaccinepligt. Det ligger helt fast, sagde Scholz ifølge Der Spiegel tirsdag.

Han håber at kunne indføre vaccinepligt fra slutningen af februar.

Skal gælde for pensionister

Samtidig vil Grækenlands premierminister, Kyriakos Mitsotakis, indføre vaccinekrav for pensionister.

Grækere over 60 år har således frem til den 16. januar 2022 til at blive vaccineret eller bestille en tid til en vaccine. Ellers vil de blive opkrævet 100 euro, hvilket svarer til knap 750 danske kroner, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Ikke i Danmark - endnu

Statsminister Mette Frederiksen (S) sagde på et pressemøde onsdag, at regeringen er meget langt fra at overveje at indføre vaccinepligt i Danmark.

- Det enkelte menneske skal kunne træffe den beslutning. Men vi vil gerne lægge vægt på, hvor vigtigt, vi mener, det er at blive vaccineret, sagde hun.

Fire ud af fem danskere har lige nu fået mindst et stik med en coronavaccine. Det svarer til knap 4,6 millioner borgere.

14 procent har fået det tredje stik.

Sådan virker en vaccine

Vores immunsystem er konstant på vagt overfor skadelige bakterier og virusser. Millioner af hvide blodceller holder hver især øje med specifikke infektioner.

Når en immuncelle møder sit mål, formerer den sig og sender en masse proteiner, kaldet antistoffer afsted for at rydde op. Når infektionen er bekæmpet, bliver såkaldte “huske-celler” tilbage i kroppen, som er klar til at forberede et hurtigt angreb, hvis bakterierne vender tilbage igen.

Det er sådan vi udvikler immunitet. Og det er derfor vi ikke bliver smittet af den samme virus flere gange.

Men selvom vores krop er super effektiv, så kan nogle superfarlige bakterier få ram på os, før vores immunsystem har haft tid til at gøre tropperne klar til kamp. Det gælder især for små børn, fordi deres immunsystemer endnu ikke er færdiguddannde.

Derfor er det heldigt, at vi har vacciner, der lavet af små eller svage udgaver af virusser eller bakterier. De lader vores immunsystem se, hvordan fjenden ser ud og danne de vigtige huske-celler. Når vi så møder den farlige udgave kan immunforsvaret genkende sygdommen med det samme og bekæmpe den, inden den når at få fodfæste.

Kilde: Videnskab.dk

Powered by Labrador CMS