Ekspert: -Det hele er ved at ramle

Situationen i Kabul viser, at Taliban ikke har interesse i at besværliggøre evakuering af vestlige styrker

En amerikansk militærhelikopter flyver over Kabul søndag, hvor Taliban er trængt ind i Afghanistans hovedstad.
En amerikansk militærhelikopter flyver over Kabul søndag, hvor Taliban er trængt ind i Afghanistans hovedstad.
Offentliggjort Sidst opdateret

I Afghanistans hovedstad, Kabul, står oprørere fra Taliban søndag klar ved indfaldsvejene. Situationen i byen er kaotisk, og en stribe vestlige lande arbejder på højtryk på at få evakueret statsborgere og hevet soldater ud af landet.

Lektor ved Forsvarsakademiet Peter Viggo Jakobsen finder det usædvanligt, at Taliban er rykket helt til Kabul, mens der stadig er vestlige styrker i Afghanistan.

- Hvis jeg var Taliban, havde jeg ikke haft lyst til at komme i clinch med amerikanerne, siger han.

- Men det kan være en del af psykologisk krigsførelse med henblik på at få den sidste rest af modstand til at forsvinde og sørge for, at der ikke kommer kamp om Kabul.

Kan angribe når som helst

Han forklarer, at Taliban med deres indtrængen i Kabul markerer, at man kan angribe når som helst.

- Det illustrerer med al tydelighed, at det hele er ved at ramle for regeringen i Afghanistan, siger han.

Peter Viggo Jakobsen føler sig overbevist om, at Kabul på et tidspunkt vil falde, men han mener ikke, at det vil ske, før de amerikanske styrker har forladt landet.

- Jeg har svært ved at forestille mig, at Taliban skulle gøre noget for at besværliggøre evakuering af vestlige styrker. Det ville ikke give nogen mening.

- Taliban har prøvet at få os ud i årevis, så de bør ikke lave ballade, før vi er væk, siger han.

Kan forlade Kabul

En talsmand for Taliban i Doha siger, at bevægelsens medlemmer er blevet bedt om ikke at udøve vold og lade alle, der ønsker det, forlade byen.

USA har meddelt, at de er endeligt ude af Afghanistan 11. september.

Den sidste danske soldat forlod Afghanistan 22. juni.

Søndag morgen erobrede Taliban byen Jalalabad, der ansås som en af de eneste veje mellem Pakistan og Kabul, der kunne benyttet af eksempelvis flygtning.

Guvernøren i Jalalabad overgav sig til Taliban, og der var dermed ingen sammenstød.

Taliban

* Taliban er opstået i afghanske flygtningelejre i Pakistan. Militsen rykkede ind på den politiske scene, efter at muslimske oprørere i 1992 overtog magten i Afghanistan, da den Moskva-støttede regering kollapsede.

* I 1996 overtog Taliban kontrollen med Kabul og udråbte sig som lovmæssige regering i Afghanistan, efter at 50.000 mennesker var omkommet i blodige interne stridigheder.

* Frem til den amerikanskledede invasion i 2001 kontrollerede bevægelsen store dele af landet, hvor koranens ord blev benyttet nidkært til religiøs undertrykkelse af folk, særligt piger og kvinder for hvem skolegang blev obstrueret.

Kilde: Ritzau
Powered by Labrador CMS