Dømte svenskere får narkomillioner tilbage

Kriminelle skal have størstedelen af deres bitcoins fra narkosalg retur, efter at værdien er steget kraftigt

En fejl betyder, at den svenske stat må tilbagebetale bitcoins til millioner, som er konfiskeret i en narkosag
En fejl betyder, at den svenske stat må tilbagebetale bitcoins til millioner, som er konfiskeret i en narkosag
Offentliggjort Sidst opdateret

Tre narkohandlere skal have bitcoins, der stammer fra narkosalg og er flere millioner kroner værd, tilbage fra den svenske stat.

Årsagen er en dyr fejl, som en anklager begik ved at omregne værdien fra den digitale valuta til svenske kroner under retssagen for år tilbage.

Det skriver Sveriges Radio.

Bitcoin

Bitcoin er et online betalingssystem og en decentraliseret virtuel valuta.

Selvom bitcoin som betalingsmiddel kun accepteres ganske få steder, er den populær som investeringsobjekt og er verdens mest kendte kryptovaluta.

Det blev opfundet af den anonyme Satoshi Nakamoto, som offentliggjorde sin opfindelse i 2008 og efterfølgende udgav systemet som open source i 2009. Systemet er peer-to-peer, så brugere kan indgå i transaktioner med hinanden uden mellemled som pengeinstitutter eller centralbanker.

Den maksimale mængde af Bitcoins i cirkulation er begrænset til 21.000.000. Bitcoin bliver derfor ofte refereret til som digitalt guld, på baggrund af dens meget begrænsede mængde.

Kilde: Wikipedia

Dyre lærepenge

I april 2019 blev flere personer dømt for narkohandel, og i den forbindelse blev 36 bitcoins - en digital valuta - konfiskeret. Anklageren omregnede deres værdi til 1,3 millioner svenske kroner.

Heri består fejlen, der må siges at være dyre lærepenge. For det er alene det beløb, der må konfiskeres.

Og de svenske myndigheder har være langsomme, når det kommer til at få bortauktioneret de 36 bitcoins, og i mellemtiden steg deres værdi betragteligt. Omkring 15,5 millioner svenske kroner er de nu værd.

Skal retur

Dermed dækker de 1,3 millioner svenske kroner kun, hvad der svarer til omkring 3 af de 36 bitcoins. 

Differencen skal retur til mændene, der er dømt for grov narkokriminalitet.

- Det er uheldigt og går stik imod målet med det juridiske system med at tage de penge tilbage, der er tjent på kriminalitet, siger anklager Tove Kullberg, der har ansvaret for sagen.

For at undgå lignende sager i fremtiden mener hun, at man skal lade være med at omregne værdien til svenske kroner.

- Det vi kan lære af det her, er at bevare værdien i bitcoins, siger hun til Sveriges Radio.

Vil fylde mere

Ifølge anklageren var sagen et af de første tilfælde, hvor bitcoins var blevet beslaglagt i forbindelse med kriminalitet.

Hendes viden om håndtering af kryptovaluta i straffesagen var begrænset på daværende tidspunkt, fortæller Tove Kullberg.

Hun mener, at det vil være gavnligt at øge fokus i anklagemyndigheden på at efteruddanne folk i kryptovaluta, som ifølge hende kommer til at fylde mere i fremtiden.

Powered by Labrador CMS