Dødstallet stiger

Antallet af dræbte afghanere efter selvmordsbombeangreb nær lufthavn i Kabul nærmer sig 100

Natten til fredag dansk tid er der stadig ikke kommet officielle tal for antallet af dræbte og kvæstede i torsdagens angreb ved lufthavnen i Kabul. Foto er fra et af de hospitaler i den afghanske hovedstad, hvortil ofrene blev bragt.
Natten til fredag dansk tid er der stadig ikke kommet officielle tal for antallet af dræbte og kvæstede i torsdagens angreb ved lufthavnen i Kabul. Foto er fra et af de hospitaler i den afghanske hovedstad, hvortil ofrene blev bragt.
Offentliggjort Sidst opdateret

Torsdagens bombeangreb ved lufthavnen i Afghanistans hovedstad, Kabul, har krævet mindst 90 mennesker livet.

Det oplyser en afghansk embedsperson, skriver det amerikanske medie CBS News natten til fredag dansk tid.

Oplysningen er ikke bekræftet fra anden side, og det er uklart, om dødstallet omfatter de 13 amerikanske soldater, som også blev dræbt i eksplosionerne, som en afghansk aflægger af Islamisk Stat har påtaget sig skylden for.

Avisen Wall Street Journal skriver, at dødstallet har passeret 100 - 90 afghanere og 13 amerikanere.

Mindst 60 afghanere dræbt

Tidligere torsdag oplyste sundhedsmyndigheder i Kabul, at mindst 60 afghanere var dræbt i angrebet.

Ifølge en talsmand for Taliban-bevægelsen, de nye magthavere i Afghanistan, var "mindst 28" af de dræbte medlemmer af den islamistiske gruppe.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Det første angreb fandt sted nær en indgang til lufthavnen, hvor store grupper af afghanere havde samlet sig i håb om at blive evakueret. Det næste angreb skete i nærheden foran et hotel.

Angrebene blev ifølge lederen af USA's militære centralkommando, general Kenneth F. McKenzie, udført af selvmordsbombere.

Det sagde han på et pressemøde torsdag aften dansk tid.

Fordømmes af Taliban

En afghaner, der har været tolk for det britiske militær, befandt sig i nærheden sammen med sin kone, en tre måneder gammel baby og en treårig søn, i håb om at komme på et fly ud.

Familien kom ikke til skade, fortæller han til den britiske avis The Guardian, men tilføjer:

- Det var som dommedag. Kvæstede mennesker alle steder.

Taliban-bevægelsen, der overtog magten i Afghanistan for knap tre uger siden, fordømmer i lighed med politiske ledere fra en lang række lande angrebene.

En talsmand for Taliban kalder det ifølge CBS News for en "grusom hændelse" og siger, at Taliban vil gøre alt for at "bringe de ansvarlige for retten".

Islamisk Stat Khorasan, der har taget skylden for angrebet, dukkede op i Afghanistan i 2014 og har lige siden udfordret Taliban.

Gruppen har både kæmpet mod Afghanistans vestligt støttede regering og Taliban. Dens præcise forbindelse til Islamisk Stat i Irak og Syrien er uklar.

Islamisk Stat Khorasan

Her kan du bliver klogere på, hvad Islamisk Stat Khorasan er:

* Islamisk Stat Khorasan dukkede først op i det østlige Afghanistan i slutningen af 2014 og blev hurtigt kendt for sin ekstreme brutalitet.

* Gruppen er navngivet efter en gammel term for regionen.

* Ifølge flere forskere i militant islamisme i regionen blev gruppen stiftet af flere særligt ekstreme individer fra den pakistanske afdeling af Taliban. Det skete, efter at pakistanske sikkerhedsstyrker tvang dem til at flygte ind i Afghanistan.

* Lige fra begyndelsen udfordrede gruppen Taliban. Det gjaldt blandt andet i forhold til at have kontrol med vigtige grænseområder mellem Afghanistan og Pakistan, der blandt andet forbindes med narkosmugling.

* Samtidig stod gruppen også bag en række selvmordsangreb i Kabul og andre byer mod regerings- og militærmål. Tilsyneladende for at slå gruppens ry fast som en særligt voldelig og militant bevægelse.

* Blandt angrebene kan nævnes brutale henrettelser af ledende landsbyfolk og drab på nødhjælpsarbejdere fra Røde Kors.

* I maj sidste år angreb medlemmer fra gruppen også en fødeafdeling på Dasht-e-Barchi-hospitalet i Kabul. I alt 24 civile blev dræbt – heriblandt nybagte mødre og deres babyer.

* Islamisk Stat Khorasan opererede i begyndelsen i et begrænset område nær grænsen til Pakistan. Men på et tidspunkt lykkedes det også gruppen at få fodfæste i Afghanistans nordlige provinser Jowzjan og Faryab.

* Ifølge USA's Center for Bekæmpelse af Terrorisme udgøres gruppen primært af udbrydere fra både al-Qaeda og Taliban.

* Gruppen har både kæmpet mod Afghanistans vestligt støttede regering og Taliban. Dens præcise forbindelse til Islamisk Stat i Irak og Syrien er uklar.

* Ifølge amerikanske efterretningskilder har bevægelsen udnyttet regeringens kollaps i Afghanistan til at styrke sin egen position. Blandt andet ved at øge rekrutteringen af utilfredse medlemmer fra Taliban, der har overtaget magten i landet.

Kilde: Reuters.
Powered by Labrador CMS