Fødevarestyrelsen mødte selvdøde dyr, mus og rotter – men der ér et lyspunkt

Fødevarestyrelsens Rejsehold har været på halvt så mange besøg hos sorte slagtere i 2018 i forhold til 2008.

Gårdbutikker og lokalt producerede fødevarer er blevet trendy for folk, der gerne vil have god og dyrevenlig kost. Men kød solgt fra mikrobesætninger i baghaven er underlagt samme strenge retningslinjer som store slagtervirksomheder. Det er både for at sikre fødevaresikkerheden og undgå konkurrencefordele (Foto: Bax Lindhardt/Scanpix 2016) Foto: Bax Lindhardt/Scanpix
Offentliggjort Sidst opdateret

Danmark har fået langt færre såkaldte sorte slagtere – fødevarevirksomheder, der ikke er registreret hos Fødevarestyrelsen.

I hvert fald er er antallet af anmeldelser til Fødevarestyrelsen, som typisk udløser et kontrolbesøg fra styrelsens Rejsehold, faldet fra 77 i 2008 til 32 i 2018.

Det markante fald fremgår af en opgørelse fra Fødevarestyrelsen.

– Jeg tror, det skyldes en kombination af vores indsats og mediernes opmærksomhed på kontrolbesøg, som har gjort folk mere påpasselige, siger Rejseholdschef Michael Rosenmark.

Mens antallet af anmeldelser er faldet, er det dog endnu ikke nået helt i bund, og den seneste tid har Newsbreak.dk omtalt tre ulovlige slagtere, der alle er blevet beordret lukket af Fødevarestyrelsen.

Dem kan du læse mere om her:

Mindst 100 fjerkræ blev solgt ulovligt

Fødevarestyrelsen lukker ulovlig slagter

300 kilo kød destrueret hos privat slagter efter tip

Har du, eller nogen du kender, handlet der?

Fra Rejseholdets side er man positive over udviklingen og glade for folks tip og anmeldelser, som man er dybt afhængig af.

Ifølge Rosenmark kan der være tale om en art dominoeffekt, hvor folk hører om en lukning af en sort slagter i deres område og så udviser mere sund skepsis.

Tilmed mener Rosenmark, at potentielle sorte slagtere tænker sig om en ekstra gang, grundet en frygt for at blive en overskrift i medierne.

Selvdøde dyr, rotter og mus

I samme periode er udstedelsen af sanktioner faldet fra 52 til 19. Altså antallet af bøder, påbud, indskærpelser og lignende til slagtere, der har brudt loven.

Men tror man, at problemet med sorte slagtere og sundhedsfaren, de repræsenterer, er en saga blot, tager man fejl.

– Nogle steder er fejl og mangler bare et par finjusteringer, for at vi er tilfredse. Men vi kommer stadig ud til steder, hvor man tror det er løgn. Steder, hvor der ligger selvdøde dyr og render mus og rotter rundt, siger Michael Rosenmark.

Powered by Labrador CMS