Denne sygdom rammer en ud af seks

Omkring 17,5 procent af voksne verden over oplever på et tidspunkt i livet infertilitet, estimerer WHO

Offentliggjort Sidst opdateret

Omkring en ud af seks af alle voksne oplever infertilitet, estimerer Verdenssundhedsorganisationen, WHO, tirsdag.

WHO opfordrer samtidig til øget adgang til fertilitetsbehandling.

Cirka 17,5 procent af alle voksne verden over er påvirket af infertilitet på et tidspunkt i deres liv, lyder det fra WHO.

Der er kun lille variation mellem rige og fattige lande.

Uanset hvor man bor

- Globalt set er en ud af seks personer påvirket af en manglende evne til at få et barn på et tidspunkt i deres liv, siger Tedros Adhanom Ghebreyesus, der er chef for WHO i forordet til en rapport om fertilitet.

- Det er uanset, hvor de bor, og hvilke ressourcer, de har, siger han.

I rige lande er det 17,8 procent af voksne, der på et tidspunkt i deres liv har problemer med fertilitet, mens andelen er 16,5 procent i lav- og mellemindkomstlande.

Afslører vigtig sandhed

WHO-chefen siger, at rapporten, der er den første af sin slags i et årti, afslører "en vigtig sandhed - infertilitet diskriminerer ikke".

Problemet med infertilitet beskrives af WHO som en "alvorlig global sundhedsudfordring".

Det understreges, at det er svært at sammenligne situationen i forskellige regioner på grund manglende data fra en række lande.

Syg efter 12 måneder

Infertilitet beskrives som en sygdom i det reproduktive system hos mænd eller kvinder. Har man haft regelmæssig ubeskyttet sex i mere end 12 måneder uden at opnå graviditet, beskrives det som infertilitet.

Tirsdagens rapport fra WHO undersøger ikke årsagerne til infertilitet, og den forsøger heller ikke at fastlægge udviklingen over tid eller forskellen på infertilitet mellem kønnene.

Den giver dog et skøn over, hvor udbredt infertilitet er globalt og regionalt, efter at eksperter har læst sig igennem mange undersøgelser fra 1990 til 2021 verden over.

- Vi kan ikke, baseret på den data, vi har, sige, at infertilitet er i stigning eller konstant. Det spørgsmål har vi ikke svar på, siger James Kiarie, der er chef for afdelingen for prævention og fertilitetsbehandling i WHO.

Tedros Adhanom Ghebreyesus siger i forordet til en rapport om fertilitet, at infertilitet ikke diskriminerer. (Arkivfoto).
Tedros Adhanom Ghebreyesus siger i forordet til en rapport om fertilitet, at infertilitet ikke diskriminerer. (Arkivfoto).

SÅDAN FORBEDRER DU DIN SÆDKVALITET

Professor med speciale i reproduktiv endokrinologi ved Region Midtjylland, Peter Humaidan, giver her en konkret forklaring på, hvordan mænd ved egen hjælp kan forbedre deres sædkvalitet.

Det vigtigste er, at man starter med at kigge på sin livsstil tre måneder før, man vil gøre sin partner gravid.

1: 

Rygning. Skrot det. Rygning er den værste synder. Her snakker vi ikke kun rygning i dag. Så er det skrå, snus, nikotinposer, nikotintyggegummi. Alt med nikotin.

2: 

Alkohol. Op til maximalt fem genstande om ugen. 'Binge-drinking', at drikke sig 'i hegnet' som mange gør og drikker 15 genstande, det er virkelig skadeligt i den periode.

 3:

Koffein. Koffein er negativt, både for sædcelletal og kvaliteten. Op til maximalt to kopper koffeinholdig væske i døgnet.

4: 

Kosten. Maximalt et halvt kilo forarbejdet protein, spegepølse, oksekød for eksempel, om ugen. Man skal gå meget mere over til fjerkræ og fisk i stedet.

Grøntsagerne: 600 gram om dagen ligesom Sundhedsstyrelsen anbefaler.

5:

Motion. Der er gradforskel på temperaturen inde i testiklen i forhold til resten af kroppen. 

Testiklen forgår som en varmeveksler. Når det er varmt, så udvider pungen sig og når det er koldt, trækker den sig sammen. 

Det er netop for at holde temperaturen koldere inde i testiklen, den er ca. 3,1 grad lavere inde i pungen end udenfor.

Hvis man er meget overvægtig, så er pungen klemt sammen med nogen rimelig brede lår, og så kan den ikke lave varmeudveksling, og så får man større risiko for DNA-skade. 

Varme er negativt for DNA´et.

Undgå stramtsiddende underbukser, brug eventuelt boxershorts, undgå overdreven brug af sauna. En gang om ugen er fint.

Kilde: Professor Peter Humaidan
Powered by Labrador CMS