Danskere evakueret

En gruppe danskere og nordmænd er blevet evakueret ud af Afghanistan, oplyser Trine Bramsen natten til mandag

Ifølge forsvarsminister Trine Bramsen (S) er en gruppe danskere og nordmænd blevet evakueret fra Afghanistan under vanskelige vilkår.
Ifølge forsvarsminister Trine Bramsen (S) er en gruppe danskere og nordmænd blevet evakueret fra Afghanistan under vanskelige vilkår.
Offentliggjort Sidst opdateret

En gruppe danskere og nordmænd er søndag aften "under meget vanskelige omstændigheder" blevet evakueret ud af Afghanistan.

Det oplyser forsvarsminister Trine Bramsen (S) natten til mandag på Twitter.

- Jeg kan oplyse, at det søndag aften, under meget vanskelige vilkår, lykkedes Forsvaret at evakuere en gruppe danskere og nordmænd ud af Afghanistan. Jeg har for nuværende ikke yderligere at oplyse om operationen, skriver hun.

Antallet af evakuerede personer oplyses ikke.

Fortsat danskere i Afghanistan

Mandag morgen oplyser forsvarsministeren, at der fortsat er danskere i Afghanistan.

- Derfor kommer vi også fortsat til at operere, men jeg må understrege, at det er meget, meget vanskeligt, siger Trine Bramsen til TV2.

- Fra dansk side traf vi allerede lørdag en beslutning om at have danske militærfly i området for en sikkerheds skyld, såfremt det pludselig ikke længere kunne lade sig gøre at operere med civile fly, siger hun.

Ritzau forsøger at få en kommentar fra forsvarsministeren.

Danske militærfly i området

Søndag aften oplyste Trine Bramsen, at danske militærfly befandt sig i området omkring Afghanistan.

- Danske militære fly er i området omkring Afghanistan. Situationen er meget alvorlig, og det er svært at operere, men det er yderst vigtigt for at kunne evakuere, at de danske militære fly er operative.

- Vi knokler på højtryk og på baggrund af de beredskabsplaner, som vi har haft fokus på siden meldingen om tilbagetrækning fra Afghanistan, sagde Trine Bramsen.

Beslutningen om at sende danske militære fly afsted blev truffet for nogle dage siden, fortalte ministeren.

Kun åben for militærfly

Lufthavnen i Kabul er i øjeblikket lukket for alle andre fly end militære. Trine Bramsen understregede søndag aften vigtigheden af, at man fik sendt danske militære fly afsted.

- Det er alene militære fly, der kan operere, og derfor har det været af stor og afgørende betydning, at vi allerede i går besluttede at sende danske militære fly til området.

- Flyene er på vingerne, men det er også klart, at det er en meget svær situation. Jeg tror, at mange har set video fra lufthavnen og kan se, at det er meget, meget voldsomme billeder, der kommer ud derfra. Det understreger også, hvor svært det er at navigere.

Hun kunne søndag aften ikke oplyse, hvor mange fly der er tale om. Heller ikke, hvilken type fly.

Ministeren kunne heller ikke oplyse, hvor flyene befinder sig, og hvad de foretager sig. Det skyldes blandt andet sikkerhedsmæssige hensyn, lød det.

Det er også uvist, om der nu er danske tropper til stede i Kabul.

Ansatte og familier skal ud

Danmarks opgave består i at få de ansatte og deres familier på den danske ambassade i Kabul ud af landet sammen med omkring 45 lokalt ansatte afghanere, der også skal have familiemedlemmer med.

- Vi er meget optaget af, at vi får hjulpet så mange mennesker, som det overhovedet er muligt inden for den målgruppe, som vi har et ansvar for at løfte ud, sagde Trine Bramsen.

Søndag indtog den militante islamistiske bevægelse Taliban også Kabul, efter at have overtaget store områder af Afghanistan i de seneste dage.

Afghanistans præsident, Ashraf Ghani, har forladt landet, og Taliban har erklæret, at "krigen er ovre", og at man forventer at få overdraget magten i landet.

Taliban har desuden taget kontrol over det afghanske præsidentpalads søndag.

Det er der sket i Afghanistan søndag

Søndag morgen dansk tid meddelte det afghanske indenrigsministerium, at Taliban var begyndt at trænge ind i Afghanistans hovedstad, Kabul.

På kort tid har Taliban vundet stærkt frem i Afghanistan. Det er sket, efter at USA–koalitionen, som Danmark har været del af, har trukket sig tilbage.

Få et overblik over, hvad der mere skete søndag her:

* Omkring 9.30 søndag morgen dansk tid kommer melding om, at Taliban er ved at trænge ind i Kabul fra alle sider.

* Det danske udenrigsministerium udsender en pressemeddelelse, hvor det oplyser, at udsendte på den danske ambassade i Kabul natten til søndag er evakueret til Kabuls lufthavn. Det blev fredag oplyst, at ambassaden lukker midlertidigt.

* En talsmand for Taliban oplyser, at Taliban-krigere er blevet bedt om at vente ved indfaldsvejene til Kabul. Men der er samtidig meldinger om, at oprørere fredeligt har bevæget sig ind i nogle ydre forstæder til byen.

* Ifølge den afghanske præsident, Ashraf Ghanis, kontor er der hørt skud flere steder i Kabul, men afghanske sikkerhedsstyrker har situationen under kontrol.

* En Taliban – talsmand udtaler, at bevægelsen er i forhandlinger med den afghanske regering for at få "en fredelig overgivelse" af Kabul.

* Den afghanske præsident Ashraf Ghani afholder krisemøde med USA's særlige udsending Khalilzad og topembedsmænd fra Nato.

* Mens flere lande evakuerer ansatte fra ambassader – herunder Danmark, Storbritannien og USA – melder Rusland, at landet ikke vil evakuere.

* Der vil finde en fredelig overdragelse af magten i Afghanistan til en overgangsregering sted. Det oplyser den fungerende afghanske indenrigsminister. Kabul vil ikke blive angrebet, lyder det videre.

* Den afghanske præsident, Ashraf Ghani, beder sikkerhedsstyrker om at bevare sikkerheden i Kabul, efter at Taliban har sat deres fremtog på pause i udkanten af byen.

* En afghansk forhandler oplyser, at en delegation fra Afghanistans regering vil rejse til Qatar søndag for at mødes med Taliban. En kilde fortæller til nyhedsbureauet Reuters, at de skal diskutere en overdragelse af magten.

* Nato oplyser, at de vil bevare deres diplomatiske tilstedeværelse i Kabul, og at de hjælper med at opretholde driften af hovedstadens lufthavn.

* Afghanistans præsident, Ashraf Ghani, har forladt landet og er rejst til nabolandet Tadsjikistan, oplyser det afghanske indenrigsministerium cirka 15.40 dansk tid.

* 17.40 dansk tid siger Taliban-hærførere, at Taliban har taget kontrol over det afghanske præsidentpalads. Det skriver Reuters.

* Den amerikanske ambassade i Kabul oplyser ifølge nyhedsbureauet Reuters, at der er meldinger om, at lufthavnen i Kabul er under beskydning. Amerikanske borgere bliver bedt om at tage dækning.

* Diplomater oplyser søndag aften, at FN's Sikkerhedsråd mandag morgen vil mødes og drøfte situationen i Afghanistan. Det skriver Reuters.

* Afghanistans præsident, Ashraf Ghani, forlod landet for at undgå blodsudgydelser, skriver han i en Facebook-opdatering 20.30 dansk tid.

* Den britiske premierminister, Boris Johnson, opfordrer til en samlet reaktion fra Vesten og andre lande igennem for eksempel FN eller militæralliancen Nato.

- Vi ønsker ikke, at nogen bilateralt anerkender Taliban, siger Boris Johnson.

Kilde: Reuters og AFP
Powered by Labrador CMS