Ballon-krigen vokser

Nato-landene skal diskutere øget deling af informationer fra satellitter efter episode i USA

Offentliggjort Sidst opdateret

Kina og Rusland har øget deres indsamling af efterretninger om Nato-lande via satellitter, balloner og cyberangreb. Derfor skal Nato også øge sin årvågenhed.

Det siger Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, på et pressemøde i Natos hovedkvarter i Bruxelles.

- Vi skal øge delingen af efterretninger og sammen beskytte vores luftrum, siger Jens Stoltenberg.

Op på møde

Udmeldingen kommer forud for et møde i Bruxelles tirsdag og onsdag for Nato-landenes ministre. Her vil spørgsmålet ifølge Stoltenberg blive taget op.

Pentagons pressetalsmand orienterer om den kinesiske spion ballon.
Pentagons pressetalsmand orienterer om den kinesiske spion ballon.

- Vi skal diskutere øget samarbejde i rummet med øget deling af satellitdata i Nato-regi. Sådan kan vi gøre mere for at overvåge og sikre, at vi beskytter vores luftrum, siger Jens Stoltenberg.

Flere sager

I den seneste tid har der været flere sager fra USA. De har øget opmærksomheden på, om Kina og Rusland forsørger at øge deres viden om militære installationer på Nato-landenes territorier.

Størst opmærksomhed fik sagen om en luftballon fra Kina, som lørdag den 4. februar blev skudt ned af et amerikansk F-22-kampfly ud for den amerikanske delstat South Carolinas kyst.

Det skete, efter at den i løbet af flere dage var fløjet over USA og dele af Canada. USA kaldte det en overvågningsballon, mens Kina hævdede, at der var tale om en civil vejrballon, der var blæst ud af kurs.

Mulig spionage

Den meget omtalte ballon er dog ikke det eneste eksempel, som amerikanske myndigheder i den seneste tid har forbundet med mulig spionage.

Nato-landene skal diskutere øget deling af data fra satellitter efter sagen om den kinesiske ballon, der blev skudt ned af USA. Det siger Natos generalsekretær forud for møde for Nato-landenes ministre i denne uge.
Nato-landene skal diskutere øget deling af data fra satellitter efter sagen om den kinesiske ballon, der blev skudt ned af USA. Det siger Natos generalsekretær forud for møde for Nato-landenes ministre i denne uge.

Søndag blev et ukendt objekt skudt ned over Lake Huron ved den amerikansk-canadiske grænse. Det udgjorde ifølge en embedsmand fra det amerikanske forsvarsministerium, Pentagon, en trussel mod USA, da det muligvis blev brugt til spionage.

Trussel for flytrafik

Objektet udgjorde ikke en militær trussel, men det kunne have udgjort en trussel for indenrigsluftfart, da det svævede i cirka 6,1 kilometers højde.

Fredag og lørdag blev to øvrige ukendte objekter skudt ned i Canada og den amerikanske delstat Alaska.

Embedsmænd fra de amerikanske sikkerhedstjenester vurderede søndag eftermiddag, at de to ukendte objekter formentlig var balloner.

NATO

* Navn: Den Nordatlantiske Traktats Organisation.

* Historie: Politisk og militær alliance dannet i 1949 mellem 12 lande i Nordamerika og Vesteuropa. Medlemmerne lovede gensidigt at støtte og beskytte hinanden mod trusler fra Sovjetunionen.

* Kerne: Den såkaldte musketered - traktatens artikel 5 - siger, at et angreb på ét medlem regnes som et angreb på dem alle.

Musketereden har kun været aktiveret én gang: 12. september 2001, dagen efter terrorangrebene i USA.

* Medlemmer: 29 lande.

Stifterne var Belgien, Canada, Danmark, Frankrig, Holland, Island, Italien, Luxembourg, Norge, Portugal, Storbritannien og USA.

Senere tilkomne medlemmer: Grækenland, Tyrkiet, Vesttyskland (senere Tyskland), Spanien, Polen, Tjekkiet, Ungarn, Estland, Letland, Litauen, Slovakiet, Slovenien, Bulgarien, Rumænien, Albanien, Kroatien og senest Montenegro.

* Hovedkvarter: Bruxelles i Belgien.

* Militærkommando: Shape (Supreme Headquarters Allied Powers Europe) i Mons i Belgien.

* Ledelse:

Generalsekretæren kommer traditionelt fra et europæisk medlemsland.

Øverste militære leder er per tradition en amerikaner. 

Natos øverste myndighed er Det Nordatlantiske Råd (NAC), der til daglig består af ambassadører fra medlemslandene. NAC har kontorer i Nato-hovedkvarteret og holder møder hver uge.

Med jævne mellemrum mødes NAC på udenrigs- eller forsvarsministerniveau. Stats- og regeringscheferne holder topmøde efter behov.

Hvert land har et medlem af Natos militærkomité, der fungerer som rådgiver i militære spørgsmål. 

Kilde: NATO
Powered by Labrador CMS