47.000 døde under hedebølger 

Forskere siger, at landene i Sydeuropa havde den højeste varmerelaterede dødelighed

Offentliggjort Sidst opdateret

Mindst 47.000 personer døde som følge af høje temperaturer i Europa i 2023, viser en undersøgelse fra Barcelonas Institut for Global Sundhed.

Undersøgelsen, som er blevet offentliggjort i tidsskiftet Nature Medicine, er baseret på analyser af data fra EU's statistiske kontor Eurostat.

Forskerne er kommet frem til, at det varmerelaterede antal dødsfald i 823 regioner i 35 europæiske lande var på 47.690 sidste år.

Solnedgang i den tyske delstat Sachsen. Forskere siger, at landene i Sydeuropa har den højeste varmerelatere dødelighed. I Grækenland blev der registreret 393 dødsfald for hver million indbyggere sidste år. I Tyskland var dødstallet per en million indbyggere på 76.

Den internationale forskergruppe bemærker også, at samfundene øjensynligt har tilpasset sig heden på en række områder.

Har været højere

Det er den næsthøjeste dødelighed, der er fundet ved sådanne beregninger siden 2015. Den højeste var i 2022.

Forskerne siger, at landene i Sydeuropa havde den højeste varmerelaterede dødelighed. I Grækenland blev der registreret 393 dødsfald for hver million indbyggere.

I Bulgarien var tallet 229, i Italien 209 og i Spanien var der det på 175.
Til sammenligning var dødstallet i Tyskland per en million indbyggere på 76.

I absolutte tal anslår forskerne, at antallet af varmerelaterede dødsfald i 2023 var på lidt under 12.750 i Italien og på 6376 i Tyskland.

Flere kvinder

I næsten alle de lande, som er analyseret, var der betydeligt flere kvinder end mænd, der blev ofre for varmerelaterede dødsfald. Et meget stort antal af de omkomne var ældre personer.

Forskerholdet i Barcelona, som blev ledet af Elisa Gallo, har pointeret, at landenes tilpasning til varmen har reduceret antallet af omkomne dramatisk i - og navnligt blandt ældre. Tilpasning omfatter øget sundhed, social beskyttelse, større agtpågivenhed over for klimaet og forbedret kommunikation.

Er steget

De optimale temperaturer med den laveste risiko for dødsfald, er gradvist steget på kontinent siden 2000 - fra 15 grader Celsius i periode 2000 til 20004 til 17,7 grader Celsius i perioden 2015 til 2017.

- Det indikerer, at vi er mindre sårbare for heden, end vi var i begyndelsen af dette århundrede - formentligt på grund af socioøkonomiske fremskridt, forbedret individuel adfærd og foranstaltninger på sundhedsområdet, siger Elisa Gallo.








Powered by Labrador CMS