105 mennesker dræbt i strid
Knap 300 mennesker er såret under sammenstød mellem rivaliserende klaner om retten til jord i sudansk delstat
105 mennesker har mistet livet under blodige sammenstød mellem to klaner i delstaten Den Blå Nil i Sudan. 291 andre er kommet til skade.
Det oplyser delstatens sundhedsminister i en opjustering af dødstallet onsdag lokal tid.
Kampene brød ud i den sydlige delstat, der grænser op til Etiopien og Sydsudan, den 11. juli mellem medlemmer af de rivaliserende klaner Berti og Hausa.
Baggrunden er en strid om adgangen til jord.
Lørdag blev soldater sat ind i Den Blå Nil for at stoppe kampene, og "situationen er nu rolig", siger sundhedsminister Jamal Nasser onsdag.
- Udfordringen er nu at finde tag over hovedet til de fordrevne, siger Nasser.
FN oplyste tirsdag, at flere end 17.000 mennesker er flygtet fra deres hjem som følge af kampene. 14.000 af disse er søgt i sikkerhed på tre skoler i delstatshovedstaden Al-Damazin.
Den regionale Hausa-leder Mohamed Noureddine siger, at han tror, at dødstallet vil stige yderligere, eftersom flere mennesker fortsat savnes efter de heftige kampe.
Lig under murbrokkerne
- Vi kan ikke fastsætte et dødstal, eftersom der ligger lig under murbrokkerne, siger han med henvisning til, at flere huse er blevet brændt ned under kampene.
I Sudan udbryder der jævnligt dødelige sammenstød mellem etniske grupper som følge af uenigheder om jord, kvæg og adgang til vand og græsningsarealer. Især i de områder, hvor det stadig flyder med våben fra årtiers borgerkrig.
Kampene i Den Blå Nil brød angiveligt ud, efter at Berti-klanen havde afvist en anmodning fra Hausa-klanen om at skabe en "civil myndighed til at overvåge adgangen til landområder", oplyser et medlem af Hausa.
Kæmper fortsat
Men Berti-klanen siger, at den svarede igen på "krænkelser" af dens land begået af den rivaliserende gruppe.
Den Blå Nil kæmper fortsat for at genopbygge området efter mange års hårde kampe under Sudans ødelæggende borgerkrig fra 1983 til 2005.