Udland

Tyrkiets opposition løfter mandag sløret for Erdogans udfordrer

Mandag vil seks tyrkiske partier oplyse, hvilken kandidat de har valgt at opstille til at udfordre Erdogan.

Mandag får den tyrkiske befolkning svar på, hvem der bliver præsident Recep Tayyip Erdogans største udfordring, når det tyrkiske præsidentvalg går i gang i maj.

Seks af landets oppositionspartier er på en konference torsdag blevet enige om en kandidat, som alle partierne støtter.

– Vi er kommet frem til en fælles forståelse, hvad angår vores fælleskandidat for det 13. præsidentvalg, og en køreplan for (landets, red.) transitionsfase, lød det i en fællesudtalelse fra de seks partier.

Partierne vil nu i de kommende dage orienterer deres baglande om, hvem valget er faldet på.

Flere medier har spekuleret i, om det bliver økonomen og socialdemokraten Kemal Kiliçdaroglu, der får nomineringen fra de seks partier. Han har årevis af erfaring i embedsværket, særligt i Tyrkiets finansministerium.

Erdogan har et solidt greb om magten i det folkerige land, der grænser op til Europa. Han har siden 2014 været præsident i Tyrkiet. Inden det var han i en årrække premierminister.

Valget forventes i forvejen at blive det vanskeligste nogensinde for Erdogans regering. Krigen i Ukraine har for alvor ramt Tyrkiet og sendt både inflation og leveomkostninger på himmelflugt.

Da et af landets dødeligste jordskælv nogensinde indtraf i det sydlige Tyrkiet i begyndelsen af februar, gjorde det kun ondt værre.

Bygningerne faldt i tusindvis. Flere og flere lig blev bjerget, og flere uger efter selve jordskælvet er det officielle dødstal på mere end 50.000 personer.

Erdogans regering fik kritik for en langsom og ineffektiv håndtering af katastrofen.

Selv på stadion hos nogle af Tyrkiets største fodboldklubber, hvor Erdogan ellers vurderes at have en solid base, kunne der høres gennemtrængende krav om hans regerings tilbagetræden.

/ritzau/Reuters

Back to top button

Bruger du Adblocker?

Please consider supporting us by disabling your ad blocker