Udland

Tusindvis af nordmænd bød verdens største krigsskib velkommen

Onsdag morgen er det amerikanske hangarskib USS "Gerald R. Ford" sejlet ind til Oslo, viser billeder.

Verdens største krigsskib, det amerikanske hangarskib USS “Gerald R. Ford”, er onsdag ankommet til Oslo.

Det viser billeder.

Hangarskibet har siden mandag sejlet gennem den danske del af Nordsøen med kurs mod den norske hovedstad.

Her skal krigsskibet ligge i havn i Oslo i fire dage.

Det var først mandag, det blev offentligt kendt, at det amerikanske hangarskib skulle til Oslo.

I flere byer og kommuner langs Oslofjorden stod hundredvis af tilskuere klar til at bevidne, at det store krigsskib sejlede ind mod Oslo, skriver det norske nyhedsbureau NTB.

Skibet og dets besætning vil i de kommende dage gennemføre træningsøvelser med de norske væbnede styrker langs landets kyst, oplyser det norske militær ifølge Reuters.

– Dette besøg er et vigtigt signal om det tætte bilaterale forhold mellem USA og Norge og et signal om troværdigheden af kollektivt forsvar og afskrækkelse, siger Jonny Karlsen, talsmand for The Norwegian Joint Headquarters, som har den overordnede kommando over alle militære aktiviteter i Norge.

Skibet, der blev navngivet i 2013, er ude på sin første rigtige mission. Det er det første hangarskib af en helt ny klasse, Ford-klassen.

At rejsen går til Oslo, er blevet tolket som et tegn på, at USA ønsker at vise tilstedeværelse og afskrækkelse i det nordiske område efter Ruslands invasion i Ukraine.

Det er ikke blevet taget godt imod af den russiske ambassade i den norske hovedstad.

– Der findes ingen spørgsmål i nord, som kræver en militær løsning. Heller ikke temaer, som kræver indblanding udefra, skrev den russiske ambassade i en e-mail til det norske nyhedsbureau NTB tirsdag.

– Taget i betragtning, at det indrømmes i Oslo, at Rusland ikke udgør nogen direkte militær trussel for Norge, forekommer denne type af magtdemonstrationer både ulogiske og skadelige, lød det videre.

Avisen Aftenposten skrev tirsdag, at der onsdag indføres et midlertidigt flyveforbud over den indre del af Oslofjorden. Det gælder både for fly og droner.

Om bord er ifølge NTB et mandskab på i alt 4500. Der er plads til omkring 90 fly og helikoptere, og skibet drives af to atomreaktorer.

Byggeriet af skibet begyndte i 2009. Det har været igennem en lang periode med test og klargøring og er nu i normal drift.

/ritzau/

Back to top button

Bruger du Adblocker?

Please consider supporting us by disabling your ad blocker