Indland

Truet og sjælden mosart er fundet i dansk nationalpark

En sjælden type mos, der ikke har været set i Danmark siden 1978, er opdaget i Nationalpark Gribskov.

En sjælden og truet art er fundet i Danmark for første gang i over 40 år.

Det skriver TV 2 Lorry.

Det er mos af en art, der paradoksalt nok har navnet almindelig strengløv, og det er første gang siden 1978, at den opdages på dansk jord.

Den er fundet i Maglemosen i Naturnationalpark Gribskov, hvor arten aldrig før har været set. Det har parken berettet i en nyhed tidligere på måneden.

Mosarten, der hører under gruppen af levermosser, er sjælden, og er på den internationale naturbeskyttelsesorganisation IUCN’s røde liste. Her er den i kategorien “næsten truet”.

Den latinske betegnelse for arten er Pallavicinia lyellii.

Forskere fra Københavns Universitet har i 1981, 2001 og igen i 2021 undersøgt floraen i Maglemosen systematisk for derefter at udgive en rapport om udviklingen på stedet.

Det er i forbindelse med sidste års gennemsyn, at den sjældne mosart er blevet opdaget.

– En systematisk eftersøgning af arten i Maglemose har vist, at den kun vokser i laggen, hvor surt vand er i svag bevægelse, på basis af større blåtoptuer (en græsart, red.), lige over vandspejlet, fremgår det af rapporten, der er udgivet i år.

Maglemosen er en skovbevokset tørvemose, der dækker cirka 216 hektar. Området har siden 1986 været fredet, hvilket betyder, at arealerne i hovedtræk skal bevares i den tilstand, de havde i 1986.

En oversigt, der er lavet af Institut for Ecoscience på Aarhus Universitet, viser, at der er registreret 659 forskellige arter mos i Danmark.

Overblikket stammer fra 2019, hvor en biolog ved navn Irina Golberg så nærmere på 447 af mosserne for at vurdere, hvor truet de hver især var.

91 arter (cirka 20 procent) endte i kategorierne regionalt uddøde, kritisk truede, truede, sårbare eller næsten truede.

228 (51 procent) var livskraftige med mindre fare for at uddø end de rødlistede. Der var for få data til, at biologen kunne angive en status for de resterende 128 mosarter (cirka 29 procent).

/ritzau/

Back to top button

Bruger du Adblocker?

Please consider supporting us by disabling your ad blocker