Udland

Tre kandidater skal i kampvalg om at lede Skotland

Skotlands Nationale Parti skal i marts vælge partiets nye leder efter førsteminister Nicola Sturgeons afgang.

Tre kandidater har meldt sig som mulige arvtagere efter Nicola Sturgeon som formand for Skotlands Nationale Parti.

Det skriver det britiske medie BBC.

Sturgeon har siden november 2014 stået i spidsen for Skotlands Nationale Parti – også kendt som SNP. I samme periode har hun som landets førsteminister været leder for Skotlands regering.

Der var deadline for at melde sig som kandidat klokken 12 fredag lokal tid.

Kandidaterne er Kate Forbes, Ash Regan og Humza Yousaf, der alle er medlemmer af Skotlands parlament. Kate Forbes er desuden finansminister, mens Humza Yousaf er sundhedsminister.

Nicola Sturgeon annoncerede sin afgang 15. februar. Her forklarede hun, at det har haft sin pris at varetage posten i toppen af skotsk politik. Både for hende selv og for hendes familie.

Hun træder både af som partiformand og som førsteminister. Det gør hun, når der er fundet en ny leder af SNP.

Som politiker kæmper Sturgeon for, at Skotland bliver uafhængigt af resten af Storbritannien. Og den kamp er ikke slut. Sturgeons farvel til formandsposten betyder således ikke, at hun forlader skotsk politik.

Således har Sturgeon forsikret, at hun fortsætter som menigt medlem af Skotlands parlament – som minimum indtil næste parlamentsvalg, der ventes afholdt i 2026.

Der har dog ikke været megen medvind for Sturgeon i forbindelse med uafhængighedskampen.

I 2014 tabte Sturgeons fløj en folkeafstemning om skotsk selvstændighed med stemmerne 45 mod 55 procent.

Og for nylig afgjorde Storbritanniens højesteret, at Skotland ikke på egen hånd kan arrangere en ny folkeafstemning om selvstændighed.

I tillæg hertil insisterer den britiske, konservative regering på, at en folkeafstemning om Skotlands selvstændighed kun kan finde sted én gang i løbet af en generation.

Den næste leder af Skotlands Nationale Parti skal vælges af partiets medlemmer i marts. Afstemningen begynder 13. marts.

Valgets udfald bliver offentliggjort 27. marts.

/ritzau/

Back to top button

Bruger du Adblocker?

Please consider supporting us by disabling your ad blocker