Indland

Trafikstøj kan øge risikoen for at få tinnitus

Bor du tæt på en vej med meget trafikstøj, øger det din risiko for at udvikle tinnitus, viser dansk studie.

Lyden af udrykningssirener, motorcykler, der gasser op, og biler i hastig fart er hverdag for mange danskere, der bor tæt på en trafikeret vej.

Og bor du i nærheden af en vej plaget af meget trafik, kan det øge dit stressniveau og gå ud over nattesøvnen.

Når du sover dårligt og oplever stress, er det med til at øge risikoen for at udvikle tinnitus.

Det viser et dansk studie med data fra 3,5 millioner danskere.

Her har forskere fra Klinisk Institut og Mærsk McKinney-Møller Instituttet på Syddansk Universitet (SDU) fundet, at jo mere trafikstøj, danskere udsættes for i hjemmet, desto større risiko har de for at udvikle tinnitus.

Det er første gang, forskere finder en sammenhæng mellem trafikstøj og boligområder og hørerelaterede lidelser. Det skriver SDU i en pressemeddelelse.

– I vores data har vi fundet mere end 40.000 tilfælde af tinnitus og kan se, at for hver ti decibel mere støj i hjemmet stiger risikoen for at udvikle tinnitus med seks procent, siger Manuella Lech Cantuaria, ph.d. og adjunkt ved Mærsk McKinney-Møller Instituttet på SDU, i en pressemeddelelse.

Tinnitus er en kronisk lidelse, som tydeligst viser sig ved konstant hylen eller susen i ørerne uafhængigt af ydre påvirkninger.

Lidelsen optræder oftest sammen med nedsat hørelse på grund af alder, eller fordi man i mange år har været udsat for kraftig støjpåvirkning. Tinnitus forværres, når ens stressniveau stiger.

I Danmark er den vejledende grænseværdi for trafikstøj 58 decibel. Miljøstyrelsen anslår, at der bor 1,4 millioner danskere i områder med vejstøj, der overstiger denne grænseværdi.

Det er vigtigt at gøre, hvad man kan, for at reducere trafikstøjen i hjemmet. Det siger Manuella Lech Cantuaria.

– Der findes forskellige ting, man selv kan gøre for at mindske støj i hjemmet, for eksempel at sove i et rum, der ikke vender ud mod vejen eller ved at installere støjreducerende vinduer, siger hun.

Det er ikke kun tinnitus, man er i øget risiko for at udvikle, hvis man lever med trafikstøj tæt ved sit hjem.

Tidligere studier har peget på, at man også er i øget risiko for at udvikle en lang række andre sygdomme såsom demens, slagtilfælde, hjerte-kar-sygdomme, diabetes 2 og brystkræft.

/ritzau/

Back to top button

Bruger du Adblocker?

Please consider supporting us by disabling your ad blocker