Kultur

Tina Müller om grandprix i en krigstid: Vi har brug for glimt af håb

Det danske melodigrandprix bliver, som vi kender det, men midt i en tid, hvor alt er forandret.

Otte artister dyster lørdag aften om at vinde Dansk Melodi Grand Prix i håbet om at repræsentere Dannebrog til det internationale melodigrandprix, Eurovision, i Torino til maj.

Sammen med entertaineren Martin Brygmann står DR-profilen Tina Müller for andet år i træk i spidsen for det legendariske show, men for første gang siden coronapandemiens udbrud er det foran et fyldt Jyske Bank Boxen i Herning.

– Endelig får vi den fest, som musikken fortjener, siger Tina Müller.

– Melodigrandprixet blev skabt i tidernes morgen for at samle Europa, og det gør det egentlig stadig.

Det danske melodigrandprix finder sted, mens Ruslands invasion af Ukraine eskalerer – en international musikfest midt i et Europa i krig.

En invasion, som har ført til Ruslands udelukkelse fra Eurovision.

– Vi er ikke blinde for det, der sker i Ukraine. Op til melodigrandprixet holder vi øje med, hvad der sker, og hvordan vi i så fald skal håndtere det, alt efter hvordan situationen udvikler sig, fortæller Tina Müller.

– Vi skal balancere mellem, hvad vi kan tillade os, og hvad vi ikke kan, og det må ikke blive tonedøvt. Men omvendt har vi brug for små glimt af fællesskab og håb.

Blandt de otte sange, som konkurrerer om at repræsentere Danmark til Eurovision, finder man blandt andet far og datter-duoen Der Var Engang med sangen “En skønne dag” og bandet Reddi med det Remee og Chief 1-producerede nummer “The Show”.

Ifølge Tina Müller er flere genrer repræsenteret, og der er noget for enhver smag.

De fortjener alle et lyt og skal ikke dømmes blot for at være grandprixsange.

– Der er nogle, der elsker at hade melodigrandprix. Igen i år er der blevet skrevet, at sangene er dårlige og elendige på de sociale medier. Der er blevet brugt hårde ord, og jeg er ærgerlig over at læse dem, siger Tina Müller og fortsætter:

– Der sidder musikere, artister og sangskrivere, som lægger blod, sved og tårer i det, og kæmper for at lave den helt rigtige sang. Jeg synes, de fortjener et skulderklap og at blive hyldet, for de er med til at skabe et fællesskab, som gør, at vi kan samles om noget hvert evigt eneste år.

Tina Müller er imponeret over de otte bud på en vindersang og har da også nogle favoritter iblandt – hvilke holder hun for sig selv.

– Alle artisterne har det til fælles, at de virkelig kan synge. For at citere Jørgen de Mylius, så er der virkelig meget kvalitet i år, understreger hun.

– Vi får otte nye sange til den danske musikskat.

En del af sangene ender nemlig der, og det er svært for Tina Müller at udpege sin ultimative yndlings-grandprixklassiker. Hun har nemlig mange minder forbundet med dem.

– Jeg har set rigtig meget melodigrandprix, særligt som barn og ung. Hvis vi for eksempel er otte piger samlet til en julefrokost, så tror jeg, at vi alle sammen kan synge med på “Kloden drejer”, siger den 44-årige vært.

– Jeg kan også huske, hvordan man tumlede lidt småstiv rundt gennem byen til “Smuk som et stjerneskud”, som blev spillet overalt på barer og diskoteker og skabte et fællesskab dengang. Det er det, grandprixsangene kan.

Dansk Melodi Grand Prix sendes på DR1 lørdag den 5. marts klokken 20.00.

/ritzau/

Back to top button

Bruger du Adblocker?

Please consider supporting us by disabling your ad blocker