Udland

Tidligere FN-ambassadør udfordrer Trump som præsidentkandidat

Nikki Haley, som er tidligere guvernør og FN-ambassadør, udfordrer sin partifælle Donald Trump.

Den tidligere republikanske guvernør Nikki Haley, 51 år, som er fra en indisk-amerikansk familie, erklærede sig tirsdag som præsidentkandidat.

Hun udfordrer dermed Donald Trump i kampen om at blive det republikanske partis kandidat.

Haley har i flere uger antydet, at hun har planer om en valgkampagne op til det næste præsidentvalg i november 2024.

– Jeg mener, at tiden er inde til et generationsskifte.

– Jeg tror ikke på, at man skal være 80 år for at blive leder i Washington D.C., sagde den tidligere guvernør og FN-ambassadør for nylig i en af de udtalelser, som skabte forventninger om, at hun ville opstille.

For blot et par år siden var hendes indstilling en anden. Da udtalte hun til nyhedsbureauet AP, at hun ikke ville stille op, hvis Trump gjorde det.

Men i december meldte hun ud, at hun ville overveje at gå ind i valgkampen. På det tidspunkt havde Donald Trump allerede meddelt, at han var kandidat.

Nu ventes Nikki Haley at blive medlem af en meget lille kreds af republikanske kvinder, som kæmper om at blive præsidentkandidat. Blandt dem er den tidligere Hewlett-Packard-chef Carly Fiorina.

Nikki Haley var ikke særlig kendt uden for sin delstat South Carolina, før Donald Trump ønskede at gøre hende til USA’s FN-ambassadør i 2017.

I sin tid på denne toppost blev hun kendt som en loyalist i forhold til Trump, men også som en oprigtig republikaner.

Hun blev født i 1972 i Bamberg i South Carolina af forældre, som indvandrede til USA fra Indien.

Som ung var Nikki Haley virksom i hendes families tøjbutikker – blandt andet som revisor. I 2011 blev hun delstatens førte kvindelige – og USA’s yngste – guvernør.

I 2015 støttede hun en omstridt beslutning om, at sydstatsflaget skulle fjernes fra delstatsparlamentet, da det af mange opfattes som et symbol på racisme.

Haley kom til at være en del af Donald Trumps inderkreds, men hun var ikke blandt hans støtter i valgkampen i 2016. Da støttede hun Florida-senatoren Marco Rubio og senere Texas-senatoren Ted Cruz.

Nikki Haley stoppede som FN-ambassadør i december 2018, hvilket førte til spekulationer om, at hun ville udfordre Trump i 2020. Men i stedet flyttede hun hjem til South Carolina, købte et hus på den eksklusive ø Kiawah Island og skrev to bøger.

Trump har hidtil været den eneste republikaner, som har tilkendegivet sit kandidatur før valget i 2024. Men flere partiprofiler ventes at stille op. Blandt dem findes tidligere vicepræsident Mike Pence og Florida-guvernøren Ron DeSantis.

En meningsmåling fra nyhedsbureauet Reuters og analyseinstituttet Ipsos viser tirsdag, at Donald Trump fører i kapløbet om at blive Republikanernes præsidentkandidat.

Han står i målingen til at få opbakning fra 43 procent af de registrerede republikanske vælgere. DeSantis står til 31 procent, mens Haley, der altså først lige har meddelt sit kandidatur, står til fire procent.

Ved primærvalg i den indledende valgrunde udvælges de kandidater, der skal opstilles til det egentlige præsidentvalg for Republikanerne.

/ritzau/Reuters

Back to top button

Bruger du Adblocker?

Please consider supporting us by disabling your ad blocker