Udland

Syriens Bashar al-Assad ankommer til topmøde i Jeddah

Syrien deltager i sit første møde i Den Arabiske Liga, efter at landets medlemskab blev suspenderet i 2011.

Syriens præsident, Bashar al-Assad, er torsdag eftermiddag dansk tid ankommet til Jeddah i Saudi-Arabien, hvor topmødet i Den Arabiske Liga skal foregå.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Syriens medlemskab blev suspenderet i kølvandet på Det Arabiske Forår i 2011, hvor landet under præsident Bashar al-Assads ledelse slog hårdt ned på kritikere af det syriske styre.

Ud over at suspendere Syriens medlemskab af Den Arabiske Liga valgte mange arabiske lande også at trække deres diplomater ud af Syrien i 2011.

Siden har Syrien været hærget af borgerkrig.

For godt halvanden uge siden besluttede Den Arabiske Liga dog på et møde i den egyptiske hovedstad, Kairo, at Syrien igen kan være en del af sammenslutningen efter 12 års udelukkelse.

Den Arabiske Liga blev dannet i 1940’erne. Den består i dag af 22 stater i det nordlige Afrika og Mellemøsten.

Inden mødet i Kairo har flere arabiske stater – herunder Egypten, Irak og Saudi-Arabien – besluttet at genoptage deres kontakt til Syrien. Landene har holdt møder med Syriens politiske ledelse og besøgt landet.

Eksempelvis besøgte Saudi-Arabiens udenrigsminister, Faisal bin Farhan al-Saud, i april Syriens hovedstad, Damaskus. Det skriver mediet Al Jazeera.

Andre arabiske lande har dog givet udtryk for, at de er imod en fuld normalisering af forholdet til Syrien.

Så længe der ikke er fundet en løsning på konflikten i Syrien, vil blandt andet Qatar ikke indgå i et fuldbyrdet diplomatisk samarbejde med Syrien.

Og både Qatar, Jordan og Kuwait har tidligere ifølge Al Jazeera givet udtryk for, at de ikke ønsker, at præsident Bashar al-Assad bliver inviteret med til topmødet i Den Arabiske Liga, hvis ikke han først går med til at påbegynde forhandlinger om en fredsplan for Syrien.

/ritzau/

Back to top button

Bruger du Adblocker?

Please consider supporting us by disabling your ad blocker