Udland

Sverige vil sende op til ti Leopard 2-kampvogne til Ukraine

Op mod ti svenske Leopard 2-kampvogne samt luftværnssystemer er på vej til Ukraine, oplyser regering.

Sverige melder sig ind i koret af lande, der vil sende kampvogne til Ukraine.

Fredag oplyser den svenske regering, at man er klar til at sende op til ti Leopard 2-kampvogne til det krigshærgede land.

Det skriver det svenske nyhedsbureau TT samt flere internationale nyhedsbureauer.

Svenskerne står samtidig klar med luftværnssystemer til ukrainerne, der fredag – på etårsdagen for krigens udbrud – modtog den første levering af fire Leopard 2-kampvogne fra Polen.

– Det handler om, hvad Ukraine har behov for, og hvad de prioriterer højst, og det handler om, hvad man som land har og råder over, siger Sveriges statsminister, Ulf Kristersson, ifølge TT.

– På Tysklands initiativ har vi besluttet at levere Leopard 2-kampvogne til Ukraine.

Polen har lovet at sende i alt 14 af de avancerede kampvogne til Ukraine for at styrke Ukraines position i krigen mod Rusland. Polakkerne har desuden planer om at sende andre typer kampvogne til Ukraine.

Også Tyskland vil sende 14 Leopard 2-kampvogne. Flere andre lande har ligeledes givet udtryk for, at de vil støtte Ukraine ved at sende de avancerede kampvogne til landet.

Der er også Leopard 1-kampvogne på vej til Ukraine. Blandt andet fra Danmark. Det er en ældre og mindre avanceret model.

På et pressemøde fredag siger den svenske forsvarsminister Pål Jonson ifølge Reuters, at krigen i Ukraine er inde i en intensiv fase, og at Sverige vil gøre alt for at sende militærhjælpen hurtigst muligt.

Da Leopard-kampvognene produceres i Tyskland, har det været nødvendigt med en tysk godkendelse, før andre lande kunne sende dem til Ukraine. Den godkendelse kom i slutningen af januar.

/ritzau/

Back to top button

Bruger du Adblocker?

Please consider supporting us by disabling your ad blocker