Udland

Sverige, Norge og Finland flytter ambassadeansatte til Polen


Sverige har opfordret alle svenskere i Ukraine til at forlade landet. Tjekkiet lukker konsulater.

Sverige besluttede torsdag at flytte sin ambassade i Ukraine til Polen på grund af sikkerhedssituationen.

– Vi flytter den svenske ambassade til Polen på grund af sikkerhedssituationen, sagde den svenske udenrigsminister, Ann Linde, ved et pressemøde sammen med Sveriges statsminister, Magdalena Andersson, og forsvarsminister Peter Hultqvist.

De ansatte på den svenske ambassade var allerede tidligere blevet evakueret fra hovedstaden Kijev til Lviv, som ligger tæt på den polske grænse. Nu flyttes den yderligere.

Sverige har opfordret alle svenskere i Ukraine til at forlade landet.

Samtidig besluttede Norge at flytte den norske ambassade fra Ukraines hovedstad til den vestlige by Lviv.

Torsdag eftermiddag meddeler Finlands ambassade i Ukraine, at ambassadøren og alle finske medarbejdere har forladt landet.

– Vi prioriterer de ansattes sikkerhed, og de har fået mulighed for at forlade Kijev, meddeler det finske udenrigsministerium ifølge Reuters.

De ukrainske ansatte er stadig på ambassaden.

Canada har evakueret sine diplomater og ambassadeansatte fra Ukraine til Polen.

Den danske ambassade i Ukraines hovedstad, Kijev, er lukket midlertidigt af sikkerhedsmæssige grunde. De danske diplomater på ambassaden blev allerede søndag rykket væk fra hovedstaden på grund af risikoen for et russisk angreb.

De har i en periode arbejdet fra byen Lviv i den vestlige del af Ukraine, men torsdag aften oplyser Udenrigsministeriet, at de danske ambassadeansatte er blevet forflyttet til det østlige Polen.

I Prag meddelte den tjekkiske regering, at den vil lukke russiske konsulater i landet og stoppe udstedelserne er russiske visa – medmindre det gælder humanitære sager.

Tjekkiet, som er medlem af Nato, lukker to russiske konsulater – i Brno, som er landets næststørste by – og i Karlovy Vary. Samtidig lukkes tjekkiske konsulater i Sankt Petersborg og i Jekaterinenburg i Rusland.

Tjekkiets ambassadører kaldes hjem fra Rusland og Hviderusland til konsultationer.

/ritzau/TT

Back to top button

Bruger du Adblocker?

Please consider supporting us by disabling your ad blocker