Dødelig bakterie vinder frem i Danmark
Antallet af legionella-smittede har de seneste fire år ligget tårnhøjt, og intet tyder på, at kurven vil knække i 2021 for den vandbårne sygdom
Legionella-smitten i Danmark er stadig på rekordhøjt niveau
Emil Helms/Scanpix
Legionella-bakterien boltrer sig lystigt i det danske brugsvand, hvor de seneste fire år har budt på rekordhøje smittetal.
Og tendensen ser ud til at fortsætte i år, viser nye tal fra Statens Serum Institut.
De foreløbige tal for årets første syv måneder viser således samme niveau som for et år siden, hvor 146 var blevet smittet med legionella på samme tidspunkt.
Det skriver Tekniq Arbejdsgiverne i en pressemeddelelse.
Legionærsyge kan være dødelig for ældre og svækkede personer, og derfor bekymrer det brancheorganisationen, Tekniq Arbejdsgiverne, at det tilsyneladende ikke er lykkedes at knække kurven for smittespredningen af den vandbårne sygdom.
- Det er jo ikke fordi, vi ligefrem har brug for flere sygdomme at bokse med i øjeblikket, og det er ærgerligt, at det tilsyneladende er så svært at komme legionella-udfordringerne til livs, siger Simon O. Rasmussen, underdirektør hos Tekniq Arbejdsgiverne.
Smitter gennem vand
Problemerne med legionella kan eksempelvis opstå, hvis temperaturen ved tappestederne (fx varmtvandsbeholderen) er under 50 grader.
Og et tiltagende fokus på energibesparelser i klimaets navn kan have givet medvind til bakterierne.
- Er temperaturen for lav, giver det bakterierne gode arbejdsbetingelser. Det samme gælder, hvis vandet får lov til at stå stille i rørene i længere tid. Ting, man som boligejer heldigvis kan gøre en del for at undgå, understreger Simon O. Rasmussen.
Legionærsyge
- Legionærsygdom er en lungebetændelse, der forårsages af bakterien Legionella pneumophila og i sjældne tilfælde af andre legionellaarter.
- Legionella er bakterier, der naturligt hører til i våde og fugtige miljøer. De trives godt ved relativt høje temperaturer fra 30 til 45 °C, og gror derfor i de fleste vandinstallationer, hvor disse temperaturforhold forefindes.
- Smitten kan ske ved, at man indånder forstøvet vand, der er forurenet med Legionella. Da mange forskellige vandanlæg kan sprede forstøvet vand, er der flere mulige smittekilder, men brusebadning antages at være den hyppigste smittevej herhjemme.
- De første symptomer er typisk høj feber, hovedpine og muskelsmerter, ganske som ved en influenza. I nogle tilfælde ses der opkastning og/eller diarré tidligt i sygdomsforløbet. I løbet af kort tid indtræder tør hoste ofte ledsaget af brystsmerter. Sygdommen udvikler sig videre til lungebetændelse med åndedrætsbesvær og ofte med symptomer fra andre organer som centralnervesystemet (konfusion), lever og nyre. Sygdommen er ofte meget alvorlig, og langt de fleste patienter, der diagnosticeres, bliver indlagt på sygehus.
- Omkring 30 % af de danske tilfælde smittes under udlandsrejse, typisk i sommer- og efterårsperioden under rejse til det sydlige Europa eller andre feriedestinationer. Smittekilderne er her oftest brugsvandet eller spabade på hotellerne.
- Sygdommen rammer især ældre og svækkede personer. Mænd har større risiko for at blive ramt end kvinder.
- Mellem 10 og 15 procent af de smittede dør af sygdommen.
Kilde: Statens Serum Institut