Det skal du passe på i brusebadet

Smitten med Legionella sker ofte her

Sygdommen begynder med høj feber, hovedpine og muskelsmerter ligesom influenza. Nogle får dårlig mave. Og så får man tør hoste og åndenød.
Sygdommen begynder med høj feber, hovedpine og muskelsmerter ligesom influenza. Nogle får dårlig mave. Og så får man tør hoste og åndenød.

Af Newsbreak.dk' s netlæge Anne-Margrete Hedengran

Siden 2019 har Hørsholm, Kolding, Læsø, Randers og flere nordfynske kommuner været ramt af flere tilfælde af sygdommen Legionella.

Og nu viser en ny undersøgelse fra Aalborg Universitet og Statens Serum Institut (SSI), at legionella-bakterier florerer i stor stil i vandinstallationerne på landets plejehjem.

Det vækker selvsagt uro.

Legionella, som på dansk hedder legionærsyge, er en sjælden infektionssygdom, der viser sig som en alvorlig lungebetændelse. 

Ti procent dør

Den begynder med høj feber, hovedpine og muskelsmerter ligesom influenza. Nogle får dårlig mave. Og så får man tør hoste og åndenød.

Infektionen kan angribe hjernen, så man bliver konfus. Den kan også gå på både nyrer og lever. De fleste, som får sygdommen, bliver indlagt på sygehus. 

Nogle får brug for at komme på intensiv afdeling, og over 10% overlever ikke.

Dobbelt så mange mænd som kvinder får legionella, og den rammer særligt ældre og folk, som i forvejen er svækkede af andre sygdomme.

Kan behandles

Legionella kan behandles, men den kan ikke slås ned med den penicillin, som ellers virker mod de fleste tilfælde af lungebetændelse. 

Den kræver en særlig type antibiotika, som læger først giver, når de har mistanke eller vished om legionella.

Legionella skyldes en bakterie, som trives godt i lunket og stillestående vand. Så vandsystemer i boliger og hoteller kan være smittekilder. 

Smitten sker, når man indånder forstøvet vand, som er forurenet med bakterien. 

Sker ofte i brusebadet

Man regner med, at de fleste mennesker bliver smittet, når de tager brusebad. Mennesker smitter derimod ikke hinanden.

Skal man undgå, at bakterien gror i vandsystemer, skal det kolde vand holdes under 20 grader og det varme over 50. Det er vigtigt, at koldt og varmt vand først blandes tæt på det sted, hvor det skal bruges. 

Har en bolig stået ubrugt, skal man lade vandet løbe længe, så systemet bliver skyllet igennem. I spabade og tilsvarende, hvor vand ofte står lunkent længe, skal man tilsætte stoffer, som dræber bakterien.

ER FORDOBLET

I Danmark blev indtil 2017 omkring 150 mennesker ramt hvert år, men tallet stiger og er nu næsten fordoblet.

Skal anmeldes

Miljøhensyn, hvor man prøver at spare på energi og sænker temperaturen på varmt vand, spiller måske ind. 

Nedlukning under corona, hvor mange bygninger i perioder har stået ubrugte, giver også en risiko.

Sygdommen er anmeldelsespligtig. Det betyder at en læge, som stiller diagnosen legionella, skal give myndighederne besked, så de kan finde frem til smittekilden.

Anne-Margrethe Hedengran har 30 års erfaring som læge på intensivafdelinger. Her på Newsbreak.dk fortæller og forklarer hun om væsentlige aktuelle sygdomme.
Anne-Margrethe Hedengran har 30 års erfaring som læge på intensivafdelinger. Her på Newsbreak.dk fortæller og forklarer hun om væsentlige aktuelle sygdomme.
Powered by Labrador CMS