Udland

Sunak: Ny aftale for Nordirland vil fjerne grænsefølelse

Ny aftale for Nordirland er begyndelsen på et nyt kapitel for Storbritannien og EU, siger britisk leder.

Den originale Nordirland-protokol vil blive erstattet af en ny aftale, der er blevet indgået mellem EU og Storbritannien.

Det siger den britiske premierminister, Rishi Sunak, mandag på et pressemøde i London.

Han er flankeret af EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen. De to har tidligere mandag mødtes på slottet Windsor for at lægge sidste hånd på en ny aftale om implementeringen af Nordirland-protokollen.

– I eftermiddag bød jeg Ursula von der Leyen velkommen på Windsor. Sammen har vi ændret den originale protokol og annoncerer i dag den nye Windsor-principaftale.

– Den vil sikre den frie bevægelighed af varer i Storbritannien. Enhver følelse af en grænse i Det Irske Hav vil blive fjernet, siger Rishi Sunak.

Konkret indføres der en såkaldt green lane – en grøn bane – for varer fra Storbritannien, der skal sælges i Nordirland. Her vil varerne ikke blive underlagt den samme kontrol, som det er tilfældet i dag.

– Hvis en vare kan findes i et supermarked i Storbritannien, vil den også være på hylderne i Nordirland, siger premierministeren.

Det vil også betyde, at briter slipper for at udfylde tolddokumenter, når de for eksempel køber nordirske varer på nettet.

For produkter, der kan risikere at ende i EU, vil der omvendt være en red lane – en rød bane. Her vil der fortsat være kontrol af, om varerne lever op til EU’s produktstandarder, forklarer Rishi Sunak.

Mens aftalen har til formål at gøre livet lettere for borgere på begge sider af Det Irske Hav, skal den samtidig ses som et tegn på et tættere forhold mellem EU og Storbritannien.

– Forhandlingerne har ikke altid været nemme. Storbritannien og EU har haft vores uenigheder. Men vi er allierede. Dette er begyndelsen på et nyt kapitel i vores forhold, siger Sunak.

Selv om der er opnået enighed mellem de to parter, er fremtiden for Nordirland ikke hugget i sten. Det britiske parlament skal nemlig stemme om aftalen og kan dermed vælge at afvise den.

Her kan det vise sig afgørende, om premierministeren kan mønstre opbakning blandt sine egne partifæller, der tæller flere store EU-skeptikere.

– Resultatet af afstemningen vil blive respekteret. Men jeg mener, at aftalen vil gøre en enorm forskel. Det skal vi fokusere på, siger Rishi Sunak.

/ritzau/

Back to top button

Bruger du Adblocker?

Please consider supporting us by disabling your ad blocker