Politik

Stribe af partier vil ramme Rusland med Swift-udelukkelse

EU's sanktioner bør indeholde det ultimative økonomiske våben, udelukkelse fra Swift, siger flere partier.

Rusland skal udelukkes fra det internationale betalingssystem Swift, og regeringen bør arbejde for, at EU tager det sanktionsvåben i brug.

Det siger en række partier fredag, efter Rusland torsdag invaderede Ukraine. Partierne tæller blandt andre Venstre, hvor formand Jakob Ellemann-Jensen, skriver på Twitter:

– Rusland skal udelukkes fra Swift-samarbejdet. Vi må bruge de absolut hårdeste økonomiske sanktioner imod Putins afskyelige handlinger.

Swift er et betalingssystem, der muliggør hurtige internationale betalinger. En udelukkelse vil være ødelæggende for russiske banker, virksomheder og privatpersoners mulighed for at handle internationalt.

Enhedslistens forsvarsordfører, Eva Flyvholm, skriver på Twitter, at Enhedslisten vil have flere sanktioner mod Rusland. Deriblandt at udelukke Rusland fra Swift.

Hun vil stille spørgsmål til udenrigsminister Jeppe Kofod (S) i Folketingssalen.

Her vil hun have ministeren til at svare på, om regeringen bakker op om en udelukkelse fra Swift og et importstop af al russisk kul, gas og olie.

Regeringens støtteparti SF’s finansordfører, Lisbeth Bech-Nielsen, mener at det skal ske.

– Mens bomberne falder og tanks ruller ind i Kiev, ønsker Ukraine, at Putin mødes af hårdere økonomiske sanktioner, skriver hun på Twitter.

– Det bør og må ske for at stoppe fremmarchen. Smid Rusland ud af det finansielle system Swift!

De Konservatives Katarina Ammitzbøll mener, EU må stå sammen og udelukke Rusland fra Swift.

– Ruslands system for finansielle transaktioner. Pinligt at nogle lande i EU ikke vil bakke op, og pinligt at Biden står og siger, at EU ikke vil gøre nok, skriver hun på Twitter.

Også partileder Alex Vanopslagh (LA) mener, at Rusland skal udelukkes fra transaktioner via Swift.

– Bløde sanktioner er et enormt svigt, skriver han på Twitter og henviser til, at hans aktier i dag er steget – ergo har sanktionerne ikke haft nok effekt.

Torsdag aften fremlagde EU en sanktionspakke, der ikke indeholdt udelukkelsen, da flere lande – deriblandt Tyskland og Italien – er imod.

USA’s præsident, Joe Biden, sagde torsdag, at Swift ikke var en del af landets sanktionspakke, da man ikke kunne blive enige med EU om det.

/ritzau/

Back to top button

Bruger du Adblocker?

Please consider supporting us by disabling your ad blocker