Politik

Statsministeren lover i tale flere våben til Ukraine

Danmark vil blive ved med at hjælpe Ukraine med blandt andet våben, siger statsminister Mette Frederiksen.

Danmark vil blive ved med at sende våben og militært udstyr til Ukraine.

Det siger statsminister Mette Frederiksen (S) onsdag aften på Rådhuspladsen i København i en tale til arrangementet “Et lys i mørket”.

– Når friheden er under angreb, er det ikke nok, at vi fortæller hinanden om vigtigheden af den. Vi skal også være klar til at forsvare friheden.

– Derfor sender vi våben og militært udstyr. Og vil blive ved med at gøre det.

– Derfor har vi vedtaget sanktioner. Og vil blive ved med at gøre det.

– Derfor hjælper vi med humanitær bistand. Og vil blive ved med at gøre det, siger statsministeren i talen.

Arrangementet finder sted i anledning af årsdagen for Danmarks befrielse. Bag arrangementet står aviserne Jyllands-Posten og Politiken.

Arrangementet finder sted både i Aarhus og København. I Aarhus finder det sted på Bispetorvet, og i København finder det sted på Rådhuspladsen.

I forbindelse med arrangementet taler også Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, til den danske befolkning. Det sker via en direkte tv-forbindelse til Kyiv i Ukraine, hvor han befinder sig.

For cirka to uger siden besøgte Mette Frederiksen den ukrainske præsident i Ukraine. Her lovede hun ham hjælp til at genopbygge landet efter de enorme ødelæggelser, som Rusland har forårsaget med sin invasion.

– Vil Danmark være med til at genopbygge Ukraine? Det spørgsmål stillede Zelenskyj mig i Kyiv.

– Mit svar og Danmarks svar er selvfølgelig: Ja. De første danske gravemaskiner er allerede på vej.

– Ukraine kan regne med Danmark og danskerne, siger Mette Frederiksen i talen.

Til arrangementet onsdag aften i Aarhus og København er flere hundrede mødt op for at overvære blandt andet talerne fra den danske statsminister og den ukrainske præsident.

Flere har undervejs tændt fakler, som lyser op i mørket.

I forbindelse med 4. maj er der tradition for at tænde lys rundt om i de danske hjem. Det sker for at markere befrielsen, da det under den tyske besættelse ikke var tilladt at bruge lys i vinduerne.

/ritzau/

Back to top button