Kasper Hjulmand: -Det er uretfærdigt
Nogle EM-hold skal rejse meget mere end andre, og det er ikke sportsligt retfærdigt, mener Kasper Hjulmand
EM-formatet er sportsligt uretfærdigt, mener landstræner Kasper Hjulmand.
Foto: Scanpix.
EM i fodbold bliver afviklet i 11 forskellige værtsbyer, og det har medført forskellige rejseplaner og transporttid for de 24 deltagende hold.
Landstræner Kasper Hjulmand har nydt at spille alle tre gruppekampe i Parken i København inden lørdagens ottendedelsfinale mod Wales i hollandske Amsterdam.
Derimod har Wales spillet sine første to kampe i Baku i Aserbajdsjan og den tredje i Rom i Italien inden mødet med Danmark i Amsterdam.
- Der er stor forskel på rejsedage i det her format, og det er svært at planlægge med coronaregler. Hvert land har sine egne coronaregler i forhold til fans og så videre. Det har været umuligt for arrangører at planlægge.
- Men det her med alle de rejser, hvor nogle ikke skal rejse, og andre skal rejse meget, det er skævt, siger Hjulmand.
Forstår walisisk kritik
Wales brokkede sig i kølvandet på 0-4-nederlaget til Danmark over dommeren, EM-formatet og de manglende walisiske tilskuere i Holland grundet strikse coronaregler.
Waliserne kaldte turneringen for en joke.
Hjulmand er ikke enig walisernes kritik af dommeren, men de øvrige kritikpunkter kan han bedre følge.
- Jeg forstår godt en del af det. Wales har virkelig rejst mange kilometer rundt omkring og været i Baku og spillet to kampe derude.
- Schweiz havde kamp nummer et og kamp tre i Baku. Det betyder altså noget, hvor meget du rejser, og hvor mange timer du bruger på at rejse i dit døgn.
- Der er ingen tvivl om, at det ikke er helt sportsligt retfærdigt på den del af det, siger Hjulmand.
Danmark skal spille ottendedelsfinale i Baku mod Tjekkiet på lørdag.
Sådan er det gået Danmark i knockout-kampene ved VM- og EM-slutrunderne
EM:
1984: Danmark taber til værtsnationen Frankrig i gruppespillet, men bliver nummer to i puljen. Der er kun otte hold med - fire går videre. Så i semifinalen møder vi Spanien. Kampen ender 1-1 i ordinær spilletid og skal afgøres i straffesparkskonkurrence. Her er Preben Elkjær den eneste, der brænder, og det betyder, at vi ryger ud. Da man ikke spiller om bronze i 1984, bliver Danmark delt 3'er med Portugal.
1992: Det år er der sikkert rigtig mange danskere, der husker. Efter at have slået franskmændene i sidste spillerunde i gruppespillet går vi videre på en andenplads bag værterne fra Sverige. Vores semifinale mod Holland skal ud i straffesparkskonkurrence, og denne gang er vi bedre end i 1984. Kim Christofte sparker det sidste spark, der sender os i finalen. Her slår vi Tyskland med 2-0. Det er Danmarks eneste sejr ved en EM- eller VM-slutrunde nogensinde.
2004: Denne gang var 16 hold kvalificeret til slutrunden i Portugal. Danmark bliver 2'er i sin pulje og møder Tjekkiet i kvartfinalen. Her taber vi stort med 0-3.
VM:
1986: Danmark vinder alle sine tre puljekampe og skal møde Spanien i ottendedelsfinalen. Jesper Olsen bringer os på 1-0, men forærer spanierne målet til 1-1. Danmark taber 1-5.
1998: Vi bliver nummer to i puljen, hvor vi taber til værterne fra Frankrig. I ottendedelsfinalen smadrer vi Nigeria med 4-1 og møder Brasilien i kvartfinalen. Her taber vi en meget lige kamp med 2-3.
2002: Danmark bliver nummer et i puljen, hvor vi blandt andre slår de forsvarende verdensmestre fra Frankrig. Desværre løber vi ind i et engelsk landshold, der er langt bedre. Vi taber 0-3.
2018: Her bliver vi nummer to i puljen, hvor vi vinder over Peru og spiller uafgjort med Australien og de senere verdensmestre Frankrig. I ottendedelsfinalen mod Kroatien kommer vi foran efter to minutter. Kroaterne udligner og kampen går hele vejen til straffesparkskonkurrence. Her brænder både Christian Eriksen, Lasse Schöne og Nicolai Jørgensen, og Danmark ryger ud til de senere sølvvindere.