Efter EM-exit: Landstræner hylder sit hold
Luis Enrique mener, at Spanien var det bedste hold i EM-semifinalen mod Italien, selv om holdet røg ud
Spaniens landstræner, Luis Enrique, trøster Thiago Alcântara (i midten) og 18-årige Pedri (til højre) efter nederlaget til Italien i EM-semifinalen.
Andy Rain/Ritzau Scanpix
De spanske landsholdsspillere skal være stolte og glade over deres præstation mod Italien trods nederlaget i EM-semifinalen.
Det siger landstræner Luis Enrique efter kampen, der først blev afgjort efter 1-1 i ordinær tid og siden forlænget spilletid og straffesparkskonkurrence.
- De (Italien, red.) ventede bare på at komme i straffesparkskonkurrence i den forlængede spilletid, mens vi kunne have spillet en halv time mere, siger Enrique.
- Vi kan være glade og stolte over, hvad vi har vist. Vi blev ved med at spille på vores måde.
Uheldig skurk
I straffesparkskonkurrencen blev den udskældte angriber Álvaro Morata den uheldige skurk for Spanien, da det var hans brændte forsøg, der lod Jorginho afgøre kampen med Italiens sidste spark.
Luis Enrique forsvarer dog angriberen efter kampen, ligesom han har gjort det hele turneringen.
- Han har et problem med sit lår, og det siger virkelig meget om hans personlighed, at han på trods af det gerne ville sparke et straffespark, siger Enrique.
En af de yngste
Spanien kan se tilbage på en turnering, hvor holdet nåede hele vejen til semifinalen med en af turneringens yngste trupper.
Og det fylder landstræneren med håb for fremtiden.
- Vi har mange unge spillere, der har gjort ting, du ikke kunne forestille dig, at de ville være i stand til. Og vi har været et hold fra start til slut, siger Enrique.
Imponerede stort
Han hylder især den 18-årige Pedri fra Barcelona, der har spillet stort set samtlige minutter for Spanien ved EM, og som igen i semifinalen imponerede stort ved at ramme en medspiller med samtlige afleveringer i løbet af kampen.
- Jeg har aldrig nogensinde set en 18-årig gøre, hvad Pedri har gjort.
- Hvordan han har spillet, hvordan han har læst kampene, hans kvalitet, hans karakter i denne type kampe. Det er uden for al logik, slutter landstræneren.
Sådan er det gået Danmark i knockout-kampene ved VM- og EM-slutrunderne
EM:
1984: Danmark taber til værtsnationen Frankrig i gruppespillet, men bliver nummer to i puljen. Der er kun otte hold med - fire går videre. Så i semifinalen møder vi Spanien. Kampen ender 1-1 i ordinær spilletid og skal afgøres i straffesparkskonkurrence. Her er Preben Elkjær den eneste, der brænder, og det betyder, at vi ryger ud. Da man ikke spiller om bronze i 1984, bliver Danmark delt 3'er med Portugal.
1992: Det år er der sikkert rigtig mange danskere, der husker. Efter at have slået franskmændene i sidste spillerunde i gruppespillet går vi videre på en andenplads bag værterne fra Sverige. Vores semifinale mod Holland skal ud i straffesparkskonkurrence, og denne gang er vi bedre end i 1984. Kim Christofte sparker det sidste spark, der sender os i finalen. Her slår vi Tyskland med 2-0. Det er Danmarks eneste sejr ved en EM- eller VM-slutrunde nogensinde.
2004: Denne gang var 16 hold kvalificeret til slutrunden i Portugal. Danmark bliver 2'er i sin pulje og møder Tjekkiet i kvartfinalen. Her taber vi stort med 0-3.
VM:
1986: Danmark vinder alle sine tre puljekampe og skal møde Spanien i ottendedelsfinalen. Jesper Olsen bringer os på 1-0, men forærer spanierne målet til 1-1. Danmark taber 1-5.
1998: Vi bliver nummer to i puljen, hvor vi taber til værterne fra Frankrig. I ottendedelsfinalen smadrer vi Nigeria med 4-1 og møder Brasilien i kvartfinalen. Her taber vi en meget lige kamp med 2-3.
2002: Danmark bliver nummer et i puljen, hvor vi blandt andre slår de forsvarende verdensmestre fra Frankrig. Desværre løber vi ind i et engelsk landshold, der er langt bedre. Vi taber 0-3.
2018: Her bliver vi nummer to i puljen, hvor vi vinder over Peru og spiller uafgjort med Australien og de senere verdensmestre Frankrig. I ottendedelsfinalen mod Kroatien kommer vi foran efter to minutter. Kroaterne udligner og kampen går hele vejen til straffesparkskonkurrence. Her brænder både Christian Eriksen, Lasse Schöne og Nicolai Jørgensen, og Danmark ryger ud til de senere sølvvindere.