Kriminal

Spionagetiltalt sendte navne på naboer og lærere til Tyrkiet

En 49-årig kvinde med bopæl i Danmark sendte i august 2016 en mail med 15 navne til et politikontor i Ankara.

En mail med navnene på en stribe naboer, venner og lærere på en skole i Nordsjælland, landede den 19. august 2016 i den digitale indbakke hos en politimyndighed i Tyrkiets hovedstad, Ankara.

Afsenderen var en i dag 49-årig kvinde. Hun sidder torsdag på anklagebænken ved Retten i Hillerød tiltalt efter en sjælden paragraf i straffeloven om spionage.

Mere præcist er hun tiltalt for paragraf 108, der også kaldes den milde spionageparagraf.

I kvindens tilfælde handler det om, at hun ifølge anklagemyndigheden har gjort det muligt for en udenlandsk efterretningstjeneste at virke inden for den danske stats grænser ved at angive herboende personer.

I mailen skrev kvinden 15 navne, som ifølge hende kan knyttes til Gülen-bevægelsen (Fetö). Den bliver af de tyrkiske myndigheder betragtet som en terrororganisation.

Bevægelsens frontfigur er Fethullah Gülen – en imam bosat i USA.

Han mistænkes af præsident Recep Erdogans styre for at have iværksat et kupforsøg i 2016. Efter kupforsøget var der en anspændt stemning også blandt folk med tyrkiske rødder bosat uden for landets grænser.

Kvinden erkender i retten torsdag, at hun sendte mailen. Men hun vil frifindes for spiontiltalen.

Hun forklarer, at hun sendte listen med navne på påståede Gülen-tilhængere til det tyrkiske departement for cyberkriminalitet, så politiet i Ankara kunne “undersøge deres sociale medier”.

– Det handler om personernes delinger på sociale medier. De indeholdt fornærmelser, fake news og indhold med tyrkiske soldater, der døde. Delingerne var nedværdigende, siger den 49-årige kvinde.

Hun forklarer, at navnene er på naboer, hendes børns tidligere lærere og “venner”.

Senioranklager Susanne Kjølhede borer i, hvad der fik kvinden til at sætte sig til tasterne.

Tidligere har det været fremme, at europæiske tyrkere blev opfordret af præsident Erdogan til at angive folk fra bevægelsen i kølvandet på kupforsøget i juli 2016.

Men kvinden afviser, at hun forfattede listen efter en opfordring. Hun har dog svært ved at forklare ordlyden i en mail stilet til præsident Erdogan.

– Min kære præsident. På deres opfordring har jeg oplyst om de Fetö-tilhængere, jeg kender til, til den anviste adresse, skrev kvinden, som forklarer, at hun brugte ordene for at skabe opmærksomhed om sin sag.

Den 49-årige kvindes navn kom frem i en tyrkisk retssag, da hendes mail blev brugt som bevismateriale mod en person, som fik udrejseforbud af Tyrkiet.

Derefter blev hun og hendes familie efter eget udsagn udsat for chikane af en del af det tyrkiske samfund i Nordsjælland.

– Hvordan kan det ske, at mit navn i retten er blevet videregivet, lød det også i mailen til præsidenten.

Det er uvist, præcis hvilken straf senioranklager Susanne Kjølhede går efter. I anklageskriftet er der dog påstand om udvisning af kvinden, der har boet i Danmark siden 1994.

/ritzau/

Back to top button

Bruger du Adblocker?

Please consider supporting us by disabling your ad blocker